jesen hrana
Ustupljena fotografija
29.9.2024., 18:05
sezonske namirnice

Jesenski plodovi za snažniji imunitet

Jabuka čisti zube, blagotvorno utječe na probavu, a kvaliteta probave i crijevne flore izravno je povezana s imunitetom.

 

Ne zaboravite na dnevnu dozu vitamina C

Jesensko voće i plodovi bogati su okusima, od njih se mogu spremati različita jela i deserti. Bučino ulje djeluje protuupalno i štiti krvožilni sustav. Bučine koštice sadrže željezo, cink, selen, omega-3 masne kiseline i proteine. Tijekom hladnijeg dijela godine povećavaju se potrebe za vitaminom C. Zato ne zaboravite na svoju dnevnu dozu vitamina C iz citrusa poput kivija, limuna, mandarina ili šipka. Vitamin C je esencijalan i trebamo ga svakodnevno unositi u organizam jer ga naš organizam ne može sam proizvesti. Jabuka blagotvorno utječe na probavu, a kvaliteta probave i crijevne flore u izravnoj je vezi s imunitetom i zdravljem.

 

Grožđe odličan desert

jesen hrana
Ustupljena fotografija

Grožđe obiluje vitaminom C i vitaminima B-skupine, ali i brojnim drugim mikronutrijentima. Odličan je desert jer je slatko, ali i sadrži nešto više kalorija od drugog voća.

 

Bundeva kraljica jeseni

jesen hrana
Ustupljena fotografija

Bundeva je kraljica jeseni i prepoznatljiv detalj jesenske dekoracije okućnice i doma. Potpuno je iskoristiva te se od nje dobivaju razni proizvodi koji obiluju vitaminima.

 

Vrganji bogati antioksidansima

jesen hrana
Ustupljena fotografija

Vrganji su bogati antioksidansima, vlaknima poput pektina te molekulom ergosterol, koja se transformira u vitamin D. Konzumiraju se svježi, najčešće u juhama ili kajganama. No također se mogu zamrznuti ili sušiti.

 

Orasi su izvrstan dodatak jutarnjim kašama

jesen hrana
Ustupljena fotografija

Orasi su neizostavan dio prehrane kada govorimo o unosu zdravih masnoća i zdravlju mozga. Upravo na to upućuje i izgled oraha koji, kad se prepolovi, izgleda baš poput mozga. Imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje, a bogati su i proteinima.