Zagreb, 26.09.2024 - Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU održala je konferenciju za novinare povodom početka i predstavljanja osme inačice projekta "Mama, budi zdrava!". Glavni je cilj tog projekta je motivirati mlade, često fizički zdrave žene, da dogovore preventivni pregled dojki kod liječnika opće medicine. Na fotografiji učenici X. gimnazija "Ivan Supek" i tradicionalna grupna fotografiju s ružičastim balonima čija boja simbolizira borbu protiv raka dojke.foto HINA/ Denis CERIĆ /dc
Hina
26.9.2024., 20:23
MAMA BUDI ZDRAVA:

Djeca potiču majke na preventivne preglede

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU u četvrtak je predstavila osmu inačicu projekta "Mama, budi zdrava!". u X. gimnaziji, gdje su učenicima podijelili letke s namjerom da ih oni proslijede svojim majkama kako bi ih motivirali na preventivne preglede dojki.

Tiskano je 100 tisuća letaka koji će biti podijeljeni i u drugim školama. 

Cilj projekta je motivirati mlade, često fizički zdrave žene, da dogovore preventivni pregled dojki kod liječnika opće medicine.

U udruzi ističu da je oko 20 posto žena oboljelih od raka dojke mlađe od 50 godina, te da rano otkrivanje u mlađoj dobi ovisi isključivo o vlastitoj posvećenosti preventivnim pregledima, kažu u udruzi.

"Djeca trebaju svoje roditelje i s pet i 25 godina i cilj našeg projekta je da djeca potaknu roditelje na preventivne preglede jer je na letku i poruka za tate", rekla je glavna tajnica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU Ljiljana Vukota.

"Uvjerena sam da djeca ni ne znaju koliki je njihov utjecaj na roditelje. Majke su sklone davati prednost svemu osim vlastitom zdravlju", rekla je Vukota. Pozvala je učenike da budu saveznici u tom projektu. "Nemojte da letak ostane u ruksaku, dajte ga mami",  poručila je. 

"Zadovoljni smo jer svake godine povećavamo i svijest i znanje o važnosti preventivnih pregleda čiji je broj iz godine u godinu sve veći", rekla je voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer.

Istaknula je da se svake godine povećava broj novootkrivenih tumora dojke te da se zadnjih deset godine smanjuje smrtnost. 

"Ne treba se bojati bolesti, ne treba se bojati dijagnoza jer kada se bolest otkrije u ranoj fazi onda je velika šansa za 100 postotnim izlječenjem i ozdravljenjem", rekla je Mayer, pozvavši učenike da uruče letke mamama.

Dodala je i da se, ako samo jedna mama ode na pregled tim projektom već puno napravilo. 

Na konferenciji su bile i predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Vesna Šerepac i ravnateljica X. gimnazije "Ivan Supek" Željka Frković.

Učenici X. gimnazije, napravili su tradicionalnu grupnu fotografiju s ružičastim balonima čija boja simbolizira borbu protiv raka dojke.