zdravlje hrana

zdravlje hrana

16.9.2024., 07:05
Nutricionizam: Namirnice koje hrane kosu

Prehrana je iznimno važna za lijepu kosu

Zdravlje kose počinje iznutra, a puna, sjajna i zdrava kosa značajka je ljepote i vanjski indikator zdravlja

Špinat izvor vitamina

Špinat sadržava dobru količinu hranjivih tvari i antioksidanata. Dobar je izvor vitamina B, C i E, kalija, kalcija, željeza, magnezija i omega-3 masnih kiselina, koje su potrebne za zdrav rast kose.

zdravlje hrana

zdravlje hrana

Plodovi mora i suho voće

Željezo je odličan saveznik u borbi protiv gubitka kose. Najviše ga ima u bademima, guščjim iznutricama, plodovima mora, u kakau, lješnjacima i suhom voću.

Jaja kao dobar izvor proteina

Jaja kao dobar izvor proteina mogu biti iznimno dobra za kosu. Osim proteina jaja su dobar izvor i biotina i drugih B-vitamina, koji pomažu kontrolirati gubitak kose. Za maksimalnu korist potrebno je jesti cijelo jaje.

zdravlje hrana

zdravlje hrana

Sjemenke bundeve bogate omega-3 kiselinama

Sjemenke bundeve su nutritivne, bogate željezom, cinkom i magnezijem. Studija je pokazala da je primjena ulja od sjemenki bundeve tijekom tri mjeseca pomogla u sprječavanju gubitka kose i potaknula rast kose. Bogate su omega-3 masnim kiselinama

zdravlje hrana

zdravlje hrana

Minerali i vitamini obnavljaju vlasište

Dobra prehrana iznimno je važna za zdrav rast kose i jedna od prvih stvari na koje biste trebali paziti ako patite od gubitka kose, prekomjerne štete kose ili sporog rasta kose. Ono što jedete može znatno utjecati na kvalitetu i rast vaše kose, te su vam potrebne hranjive tvari kao što su vitamini A, C, E, B5, B12 te željezo, cink, proteini, esencijalne masne kiseline, silicij, sumpor i germanij. Za zdrav rast kose i obnovu vlasišta potrebni su mnogi minerali, vitamini i ostale hranjive tvari. Organizam u nove vlasi ulaže proteine, strukturne elemente i vlakna. Stoga na raspolaganju treba imati sve dostupne hranjive tvari, kao i pravilnu cirkulaciju krvi u vlasištu.