Za mlađi mozak jedite špinat, kelj, salate i sve zeleno
Kemijski gradivni blokovi molekula klorofila u listovima vjerojatno pomažu da napredujemo
Dean Sherzai, neurolog i istraživač demencije, ima omiljenu studiju. Objavljena 2018. godine i financirana od Nacionalnog instituta za starenje, studija je ispitivala obrasce prehrane na više od 900 starijih osoba koje žive u okolici Chicaga.
Moćni klorofil
Otkrilo se pritom da oni koji svakodnevno jedu "zelenilo", uključujući špinat, kelj i salate, imaju oko jedanaest godina mlađi mozak od svojih vršnjaka koji zelenilo ne konzumiraju.
- Samo dodaj zeleno - zaključuje Sherza o promjenama u prehrani koje mogu pridonijeti sprječavanju neurodegenerativne bolesti.
- Ako morate početi od jednog mjesta, dodajte dvije porcije zelja svojoj prehrani. Time ste znatno smanjili upalu, oksidaciju, disregulaciju glukoze (neravnotežu šećera u krvi) i lipida, što su sve značajke mnogih bolesti povezanih sa starenjem - rekao je za Business Insider.
Sherzai zna da je primamljivo posegnuti za novim napitkom za brzo rješavanje problema koji obećava poboljšanje zdravlja mozga, poput tablete kao dodatka prehrani ili novog smoothieja u prahu. Ali ono što je otkrio, nakon desetljeća istraživanja, jest da su neki od "najdubljih" načina na koje možemo utjecati na svoje kognitivno zdravlje – najstariji.
Naša nas žeđ za novitetima možda usmjerava u pogrešnom smjeru, daleko od uvida u uistinu fenomenalna kemijska svojstva zelenila. Kad jedemo zelene biljke, konzumiramo molekulu zelenog pigmenta zvanu klorofil, koja pomaže biljkama u fotosintezi — hvatanju sunčanih zraka i pretvaranju u energiju za rast. Klorofil je zelen zato što biljka uzima i apsorbira crvenu i plavu Sunčevu svjetlost za energiju. Zeleno svjetlo je ono što je ostalo i ono što nam se vizualno reflektira. I pokazalo se da su te zelene molekule klorofila prepune bogate količine hranjivih tvari, uključujući željezo, magnezij i dušik — sastojaka koji su temeljni za život, bilo da je riječ o biljci, bilo o osobi.
Wellness brendovi pokušali su iskoristiti taj prirodni tim iz snova stavivši ga u dodatke prehrani i novitete poput klorofilne vode. Ali, kako je klorofil jako nestabilan, često moraju izbaciti magnezij i umjesto njega dodati druge elemente, poput bakra ili cinka.
Bitan element
Stručnjaci kažu da nije jasno mogu li te industrijske inačice klorofila imati mnogo koristi za zdravlje. Ono što znamo jest da možete imati zdravstvene dobrobiti ako konzumirate klorofil u originalnom pakiranju. Drugim riječima: jedite više zelenila!
- Klorofil sam po sebi možda i nije toliko koristan, jer da ne postoje čvrsta istraživanja koja bi poduprla suplementaciju klorofilom - rekao je za Business Insider Troy Magney izvanredni profesor fokusiran na biljnu optiku na Kalifornijskom sveučilištu Davis.
- Umjesto toga, kemijski gradivni blokovi molekula klorofila u listovima koje jedemo vjerojatno pomažu da napredujemo. Stvari poput željeza, magnezija i dušika te ovih nutrijenata koji su svi potrebni za klorofil - dodaje.
Magnezij je bitan element za naše mišiće, živce, kosti i šećer u krvi, a otprilike polovina nas ga ne dobiva dovoljno, navodi se u recenziji objavljenoj u akademskom časopisu The Journal of the American Osteopathic Association. Željezo igra ključnu ulogu u prijenosu svježeg kisika po našem tijelu, a dušik nam pomaže rasti i održava naš mozak i imunosni sustav jakim.
Ljudi koji jedu više lisnatog povrća također uzimaju pristojne količine drugih hranjivih tvari, uključujući vitamin K, folat, lutein i beta-karoten. Stručnjaci misle da te hranjive tvari – sve prisutne zahvaljujući svijetlim pigmentima u lišću – mogu djelovati sinergistički na načine koji mogu zaštititi naš mozak.