rakija, alkohol
pexels
19.8.2024., 07:00
Ljekoviti napitak

Travarica je narodni lijek i to za sve boljke

Uz češnjak i maslinovo ulje, naši su preci poznavali još jedan narodni lijek - travaricu, piše alternativazavas.hr. Uz pomoć ove ljekovite rakije ublažavali su svoje boljke, poput upaljenog grla ili desni, zubobolje, probavnih tegoba, bolova u kralježnici… Travarica se ističe svojim osebujnim mirisom i okusom te spada među najljekovitije vrste rakija. U Dalmaciji, Istri i na otocima postoji duga tradicija izrade ovog alkoholnog napitka. Ono što je šljivovica za sjeverni dio Hrvatske, to je travarica za južni. Dobiva se aromatiziranjem lozovače, komovice ili voćnih rakija dodatkom odabranog bilja ili pak njihovih macerata. To je zapravo lijek otopljen u alkoholu. Kad je riječ o izboru rakije, najbolje je birati kvalitetnu domaću rakiju neutralnog okusa.

Kako god bilo, jednom kad isprobate domaću travaricu i uvjerite se u sve njezine dobrobiti, više se nećete vraćati onoj kupovnoj industrijskoj. Uzmite u obzir da travaricu, kao i druge rakije, treba konzumirati u vrlo malim količinama jer ipak se radi o jačem alkoholnom napitku.

U rakiji od koje se priprema travarica svoje mjesto mogu naći najrazličitije biljke, bilo svježe ili pak sušene. U travaricu se može dodati od 10 do čak 20 biljaka. Neke od njih su: vrijesak (grančice), kadulja (grančice), ružmarin (grančice), majčina dušica (grančice), metvica (grančice), borovica ili kleka (zrele bobice) i gorki pelin (listovi). To su iznimno ljekovite biljke, koje sadrže eterična ulja i gorke tvari. One se potopljene u rakiji maceriraju te otpuštaju svoje ljekovite sastojke i arome. Ovisno o tome kojim biljkama raspolažete, dodati možete i stolisnik, anđeliku, odoljen, iđirot, oman, srčanik.

O izboru trava ovisi i boja travarice, pa ona može varirati od žućkaste, preko maslinastozelene, pa sve do smećkaste nijanse. Što se okusa tiče, travarica može biti slatkasta, gorkasta ili pak neutralna, što opet ovisi o kombinaciji bilja. Osim za konzumaciju, travarica služi i za masažu. Primjerice, travarica s dodatkom pelina odličan je izbor za masažu kod osoba koje pate od bolova u leđima. Vjerovali ili ne, travarica je dobar lijek čak i za mamurluk – samo u malim količinama!