majka i dijete na plaži
pexels
19.8.2024., 07:35
ZAŠTITITE SE PRAVILNO

Dječja krema za sunčanje (ni)je za odrasle i obrnuto?

Djeca imaju tanju i bolje upijajuću kožu, zbog čega se preporučuje fizička formula

Krema za sunčanje je obavezna, ali je li zaista potrebna posebna dječja verzija? Certificirani dermatolog Dendy Engelman pojasnio je za Pure Wow smiju li odrasli upotrebljavati dječje kreme za sunčanje i obratno.

Trebamo li kupiti posebnu kremu za sunčanje za djecu?

- Apsolutno ne trebate kupovati zasebne formule za različite članove obitelji. Zapravo, često govorim svojim pacijentima da kupe dječje verzije za osobnu upotrebu - kaže Engelman.

Koja je razlika između kreme za sunčanje za djecu i odrasle? Ukratko: nije velika, iako je većina dječjih krema za sunčanje obično fizička (odnosno mineralna) jer je manja vjerojatnost da će izazvati iritaciju.

Koja je razlika između fizičke i kemijske kreme za sunčanje? Glavna razlika između kemijske i fizičke (poznate i kao mineralne) kreme za sunčanje je u tome kako ona leži na vašoj koži – kemijska krema za sunčanje upija se u kožu, a fizička krema stoji na površini. Obje imaju svoje prednosti i nedostatke, ali izuzimajući bilo kakvu osjetljivost kože ili preferencije sastojaka, kod odrasle se osobe to obično svodi na osobne preferencije. Međutim, za djecu se često preporučuju fizičke (mineralne) kreme za sunčanje. S tim u vezi, najbolji oblik zaštite za mališane je ograničiti njihovo vrijeme na suncu, posebno tijekom udarnih sati. Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, dojenčad mlađu od šest mjeseci treba potpuno držati podalje od sunca, a starija djeca trebaju ograničiti izravno izlaganje suncu između 10 i 16 sati.

Što bi se moglo dogoditi ako se za dijete koristi kemijska krema za sunčanje?

- Njegova koža bi se mogla nadražiti. Djeca imaju tanju i bolje upijajuću kožu, zbog čega se preporučuje fizička formula (koja se nalazi na površini kože kako bi odbila UV zrake) umjesto kemijske (koja se apsorbira u kožu) da bi bila dodatno sigurna - kaže Engelman i dodaje kako dijete smije upotrebljavati kremu za odrasle, ali samo ako se radi o mineralnoj, fizičkoj formuli.

- Želite nešto što je formulirano s cinkovim oksidom, titanijevim dioksidom ili kombinacijom toga dvoga? Dakle, potražite ta dva sastojka i pobrinite se da sredstvo nudi zaštitu širokog spektra (ili UVA/UVB) od najmanje 30 - objasnio je.

Mogu li se odrasli koristiti kremom za sunčanje za djecu?

- Da, odrasli se mogu koristiti kremom za sunčanje za djecu i bebe, a, kao što je gore navedeno, često preporučujem svojim pacijentima da čine upravo to, jer se dječje kreme obično proizvode od sastojaka za koje je manje vjerojatno da će izazvati iritaciju - dodao je i naglasio kako se, na žalost, sve dječje kreme ne pridržavaju preporučenih sigurnosnih smjernica. Postoje kreme za sunčanje za djecu koje sadržavaju kemijske blokatore poput avobenzona, oksibenzona i oktinoksata. Za sada su jedina dva sastojka koja se smatraju sigurnima cinkov oksid i titanijev dioksid.