ljeto jedi
Ustupljena fotografija
28.7.2024., 18:48
Savjet: hidratacija je važna

Topli napici i juhe dobro će rashladiti ljeti

Omiljeni sladoled samo će nas privremeno rashladiti, ali će povećati unutarnju temperaturu

Ljeti posebnu pažnju treba posvetiti pićima. Alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom, samo će pojačati proces dehidracije, jer potiču izlučivanje tekućine. Potrebe za unosom tekućine mogu se zadovoljiti, osim vodom, cijeđenim sokovima od voća i povrća, bistrim juhama, nezaslađenim čajevima, negaziranim pićima bez šećera i mlijeka.

Ljeto se povezuju sa sladoledom i za tom poslasticom prvo posegnemo kako bismo se rashladili. Međutim, sladoled, kao ni bilo koja druga hladna hrana, nije dobar izbor.

ljeto jedi
Ustupljena fotografija

On će vas privremeno rashladiti, ali će povećati unutarnju temperaturu. Najbolji su način za rashlađivanje topli napici i juhe. Pića na rubu smrzavanja više štete nego koriste, jer zbog temperaturnih razlika dugoročno oštećuju površinsko tkivo probavnog trakta. Tako se stvara prostor za zadržavanje mikroorganizama i mogući razvoj upale. U zemljama gdje vrućine ne prestaju cijele godine, tradicionalno se piju topli čajevi kako bi rashladili organizam. Ljeti je dobro jesti češće, manje obroke te svakako doručkovati, kako ne bismo osjetili neugodu naglog pada tlaka ili kolapsa organizma tijekom jakih vrućina. Najbolje je jesti voće i povrće u obliku salate, preliveno maslinovim uljem i posoljeno, jer zbog pojačanog znojenja organizam gubi i veliku količinu natrija. Prehrana ljeti treba obilovati nutrijentima koji štite od štetnog sunčeva zračenja te tako pomažu u prevenciji raka kože, sprječavaju nastanak bora i prijevremeno starenje kože. Crveno, žuto i narančasto voće i povrće sadrže biljne pigmente i djeluju antioksidativno. Stoga je ljeti uputno uživati u marelicama, breskvama, dinjama, lubenicama, mrkvi i ostalom raznobojnom voću i povrću.

Proteini uz povrće

Prednost dajte mediteranskoj prehrani o čijoj dobrobiti svjedoče brojna istraživanja. Temelj su riba, maslinovo ulje, svježe voće i povrće. Tome treba dodati obilje cjelovitih žitarica, nemasne mliječne proizvode i svježe začine koji također pridonose prevenciji bolesti. Krvne žile i mozak od štetnih radikala štiti i umjerena konzumacija vina, pogotovo crnog, no ne treba pretjerivati. Ljeti je dobro kombinirati proteinske namirnice s povrćem, a odvojeno jesti ugljikohidrate u prvoj polovini dana, jer se na taj način rasterećuje probavni sustav. Idealan su ljetni obrok raznovrsne salate s dodatkom ribe, mesa ili sira, kao i hladne juhe na bazi krastavaca i tikvica. Glavninu masnoća trebaju činiti biljne masti, uključujući sve popularnije kokosovo ulje te sjemenke i orašasti plodovi. Jednostavno pripremljena jela i manje količine hrane nego u drugim godišnjim dobima prijat će probavi.