ljeto jedi
Ustupljena fotografija
28.7.2024., 18:49
Nutricionizam: dobra probava ljeti

Lagana hrana koja nas neće opteretiti

Ljeto je savršeno vrijeme za uživanje u raznim namirnicama koje brzo rashlađuju, ali i potiču dobro probavno zdravlje

Ljeto je savršeno vrijeme za uživanje u raznim namirnicama koje brzo rashlađuju, ali i potiču dobro probavno zdravlje.

 

Chia sjemenke za hidrataciju

Chia sjemenke bogate su vlaknima, što može pomoći u regulaciji probave. Apsorbiraju vodu i stvaraju gelastu strukturu koja pomaže u održavanju hidracije i olakšavanju prolaska hrane kroz crijeva.

 

Poriluk za zdravlje crijeva

Poriluk je bogat prebiotičkim vlaknima koja hrane korisne bakterije u crijevima, zbog čega poboljšavaju crijevnu floru i potičući zdravu probavu. Prebiotici mogu pomoći u smanjenju nadutosti.

ljeto jedi
Ustupljena fotografija

 

Bobičasto voće sadrži mnogo vode

Bobičasto voće, poput borovnica, jagoda i malina, sadrži visok udio vode i vlakana te obilje antioksidansa. Vlakna pomažu u poboljšanju probave a njihova hidratantna svojstva pomažu u održavanju ravnoteže tekućina u tijelu.

 

Lanene sjemenke bogate vlaknima

Lanene sjemenke sadrže visoki udio vlakana i omega-3 masnih kiselina. Vlakna iz lanenih sjemenki mogu pomoći u poboljšanju probave i smanjenju nadutosti, a omega-3 masne kiseline mogu djelovati protuupalno na probavni trakt, smanjujući nelagodu.

 

Neke namirnice pomažu u ublažavanju nadutosti

Nadutost je čest problem s kojim se ljudi susreću, osobito tijekom toplijih mjeseci kada dehidracija i teška hrana mogu uzeti danak u želucu.

lan lan
Ustupljena fotografija

Zbog toga je važno očuvati zdravlje probave na odmoru, kada vrijeme želite provesti bez nelagode. Ječmena kaša sadrži topljiva vlakna koja mogu pomoći u apsorpciji viška vode u crijevima i olakšavanju prolaska hrane kroz probavni trakt. To može smanjiti nadutost i pomoći u održavanju zdravog probavnog sustava. Špinat je bogat vlaknima i vodom. Njegova lagana i osvježavajuća priroda čini ga idealnim za ljetne smoothieje koji podržavaju zdravlje probavnog sustava.