21.7.2024., 11:31
SAVRŠENA ZA LJETO

Salata: Zdrave hrskave glavice okrepljuju

Salata sadržava mnoge hranjive tvari, vitamine i minerale, pa je jako zdrava i okrepljujuća

Zelena je salata među najomiljenijim namirnicama na svijetu. Od njezinih se hrskavih listova mogu pripremiti različiti mali obroci i predjela te prilozi mnogim jelima, posebno mesu i ribi. Salata sadržava mnoge hranjive tvari, posebno vitamine i minerale, pa je jako zdrava i okrepljujuća. Ako salatu nećete odmah upotrijebiti, isperite glavicu u hladnoj vodi, ocijedite, zamotajte je u vlažan kuhinjski papir, stavite u perforiranu plastičnu vrećicu i pohranite u pretinac hladnjaka predviđen za čuvanje povrća. Ako nemate sušilo za salatu, listove salate stavite na čistu kuhinjsku krpu i premotajte je kao paketić. Uhvatite za krajeve krpe i zavrtite nekoliko puta. Salata je suha za čas.

Puterica

Zovu je kraljicom zelene salate, bogata je manganom i magnezijem, lagana je okusa. Kako ima vrlo nježne listove, mora se iskoristiti odmah nakon kupnje i začiniti neposredno prije upotrebe. Iako je njezina sezona od svibnja do listopada, uzgaja se u staklenicima, pa je možemo naći cijele godine.

Kristalka

Njezini su listovi deblji i čvršći, pa je posebno sočna i hrskava, također je vrlo bogata magnezijem i kalijem. Ime kristalka dobila je zato što se iz Kalifornije izvozila posložena na ledenim blokovima kako bi zadržala svježinu. Osim za salatu listovi kristalke izvrsni su i u različitim sendvičima.

Endivija

Čupava i našušurena endivija malo je gorkasta salata, pogoduje našoj probavi, a bogata je željezom, kalijem i kalcijem. Salata od endivije posebno je ukusna ako se miješa s kuhanim krumpirom ili servira s preljevom u koji su umiješani mljeveni orasi ili, još jednostavnije, ako se samo pospe sjeckanim orasima.

Matovilac

Vrlo aromatičan i bogat magnezijem, željezom i beta-karotenom, posebno godi ako se sprema s češnjakom, kuhanim krumpirom ili grahom te popečenim kockicama slanine. Kako su listići matovilca vrlo krhki i nježni, nije ga dobro predugo držati u hladnjaku jer vrlo brzo nakon branja gubi na svježini.

Zdravi preljevi za salatu

S MASLINOVIM ULJEM
Na dno zdjele za salatu stavite žličicu senfa, pola žličice šećera, malo maslinova ulja i nešto više balsamica, nekoliko kapi limunova soka te oko pola žličice soli. Sve dobro izraditi i promiješati sa salatom. Salata se može posuti sjeckanim peršinom ili koprom.

 

S JOGURTOM
200 ml jogurta, 1 žlicu limunova soka, 1 žličica ulja, prstohvat soli, prstohvat bijelog papra, 2 žlice svježe nasjeckanog začinskog bilja (peršin, estragon, kopar, divlji hren) dobro promiješati i preliti preko salate hladno.

 

S LIMETOM
Operite limun, naribajte malo korice, iscijedite sok od limuna i pola limete, dodajte malo maslinova ulja, malo šećera, soli, papra, žlicu parmezana, malo jabučnog octa i pola češnja protisnutog češnjaka. Sve sastojke dobro promiješajte i na kraju dodajte 2 žlice ribanog parmezana.

 

Rikula

Sve je popularnija među pravim gurmanima jer je vrlo aromatična i izraženo gorkasta te posebno bogata željezom. Njezini nježni zeleni listići jedu se zajedno s peteljkama. Može se miješati s rajčicom i svim ostalim vrstama salata, a posebno je ukusna pripremljena s listićima ili komadićima sira parmezana te začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna. Rikula se stavlja na pizze i miješa s tjesteninom te dodaje juhama, umacima i namazima od sira i maslaca. Sezona rikule je u jesen i proljeće.

Radič

Kalcij mu daje gorkasti okus, a te tvari osobito pogoduju našem želudcu. Osim na salatu radič se može spremati i s tjesteninom i rižom. Listovi radiča mogu se jesti na kruhu namazanom sirom ili maslacem. Da bi duže ostao svjež i hrskav, radič se odmah nakon kupnje može očistiti, razdijeliti na listove, oprati, osušiti te čuvati u plastičnoj vrećici ili posudi u hladnjaku.