ljeto sunce
21.7.2024., 21:00
Sigurno sunčanje

Nitko nije otporan na štetan utjecaj sunca

Izbjegavanje izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana jednostavan je način da zaštitite svoju kožu ovog ljeta

Zaštita od sunca trebala bi biti svakodnevna rutina, bez obzira na vremenske prilike i godišnje doba. Nužna je čak i kada je oblačno, hladno ili ste u zatvorenom prostoru. UV zrake mogu prodrijeti kroz prozore i izazvati štetu. Uključite kremu za sunčanje u svoju dnevnu rutinu i ponovno je nanesite prema potrebi. Koristite dovoljnu količinu kreme za sunčanje – četvrtina čajne žličice za lice i vrat, 30 ml za tijelo. Odaberite široki spektar SPF 30+ i vodootporne proizvode ako plivate i ne zaboravite zaštititi usne, ruke, stopala, kapke i uši. Klonite se sunca od 10 do 16 sati, nosite šešire i sunčane naočale.

Održavanje elastičnosti kože

Rak kože je raširen, a izlaganje suncu glavni je faktor rizika. Preventivne mjere ne samo da smanjuju rizik od raka već poboljšavaju izgled kože održavanjem elastičnosti i kolagena.

 

Često obnavljajte kremu

U vodi koristite kremu za sunčanje širokog spektra i često je ponovno nanosite. Preporučuju se redovite kontrole kože, bar jednom godišnje, osobito za osobe s većim rizikom od raka kože.

 

UV zrake i kroz prozore

UV zrake mogu prodrijeti kroz automobile i prozore zgrada, što zahtijeva upotrebu kreme za sunčanje u zatvorenom prostoru. Čak i kratko izlaganje suncu zahtijeva zaštitu od sunca zbog različite jačine zraka.

 

Sve nijanse kože mogu izgorjeti

Kao što je dokazalo jedno istraživanje, ljudi svih nijansi kože mogu patiti od oštećenja od sunca, a svjesnost je ključna za zaštitu kože od raka. Kremu za sunčanje treba ponovno nanositi svaka dva sata te nakon znojenja ili plivanja.