jedi rajčice
14.7.2024., 08:54
Omiljena ljeti

Rajčica pomaže probavi, odlična je za jetru i kožu

Rajčica je pravi tonik jer omogućuje pročišćavanje stanica i opskrbljuje ih vitaminima

Najpoznatiji sastojak rajčice, likopen, vrlo je važan sastojak u prevenciji karcinoma, te ga danas sadrže svi poznati dodaci prehrani. Gotovo je nemoguće nabrojiti sva djelotvorna svojstva rajčice. Ona sadrži mnogo karotina (provitamina A), koji je potreban za pravilan rad svih organa. Koristi se u raznim dijetoterapijama za liječenje bolesti izazvanih manjkom vitamina A u organizmu, od kojih najprije treba spomenuti očne bolesti.

Diuretik

U probavnom sustavu rajčica djeluje digestivno, tj. pojačava probavu hrane i peristaltiku crijeva. Kod pomanjkanja želučanog soka kao i kod smetnji u radu gušterače nema boljeg biološkog lijeka od rajčice jer znatno pojačava izlučivanje želučanih i crijevnih sokova. Rajčica je pravi tonik jer omogućuje pročišćavanje stanica, opskrbljuje ih vitaminima, mineralnim solima i mikroelementima. Ona je i poznat antioksidans i detoksikant organizma. Odstranjuje ureu i pomaže u liječenju gihta i reume te je dobar diuretik. Kao laksativ rajčica smekšava stolicu poput masti, pa stolica izlazi bez teškoće, što olakšava liječenje hemoroida. Preporučuje se srčanim bolesnicima, a koristi se i za jačanje imuniteta, te usporava starenje.

jedi rajčice

Uspješno se rabi u kozmetici, gdje se koristi svježi sok rajčice, kao i kod opeklina. U narodu je odavno poznata po tome što tjera insekte. Pri pripremi salate rajčicu treba izrezati na kolutove ili režnjeve, kao i glavicu luka, dodati malo soli, maslinova ulja, jabučnog octa ili limuna. Izmiješati i pustiti da odstoji jedan sat. Salati od rajčica može se dodati i sjeckani peršin. Ovu salatu jedemo 2-3 puta dnevno u propisanoj dijetoterapiji pri bolesti jetre, gušterače, srca, želuca, crijeva, reume, gihta, bubrega, krvi, slabosti organizma, hiperviskoziteta krvi i upalnih procesa.

Za juhu rajčicu treba narezati na komade, staviti u lonac s vodom i dodati luk, korijen celera i mrkvu. Kad je kuhano, sve pasirati i začiniti biljnim začinima (peršinom, kimom, anisom, origanom). Dijetalnu juhu od rajčice možemo obogatiti i zobenim pahuljicama. Uzimamo 2-3 puta dnevno pri bolesti jetre, crijeva, želuca i slično. Sok za snižavanje tlaka pravimo tako da jednu do dvije rajčice sameljemo u mikseru i dobiveni sok odmah popijemo. Za jače diuretično djelovanje dodati korijen peršina, celera ili mrkve. Uzimati 3-4 puta dnevno kod svih opisanih bolesti. Soku od rajčice može se dodavati i lisnato povrće i voće, prema ukusu i namjeni.

Maska

Masku za svjetliji ten izradimo tako da ogulimo i izblendamo 40 g rajčice, dodamo 1 dl limunova soka i izmiješamo sa 100 g mlijeka u prahu. Masku se nanosi na lice tamnije puti i ravnomjerno pokrije sve dijelove. Drži se pola sata i ispere toplom vodom. Lice treba sušiti toplim ručnikom. Za masku za masnu kožu treba oguliti i samljeti 100 g rajčica, dodati 150 g oguljenog skuhanog krumpira i izmiješati dodajući pola dl soka od krastavca i 100 g mlijeka u prahu. Masku ravnomjerno nanositi na lice i držati je pola sata te isprati toplom vodom. J.Kn. n