Najviše stručnjaka preporučuje provođenje detoksikacijske dijete jednom do dva puta godišnje za poboljšanje zdravlja i prevenciju bolesti. Detoksikacijska dijeta je kratkotrajna dijeta koja minimalizira količinu unosa kemikalija (primjerice upotrebom organske hrane), potencira hranu bogatu vitaminima, nutrijentima i antioksidansima, a koju tijelo treba za detoksikaciju, sadrži namirnice, poput vlakana i vode, koji izvlače i eliminiraju otrove povećavajući frekvenciju probave i uriniranja, savjetuje Kreni Zdravo. Kod detoksikacijske dijete nije riječ o procesu s ciljem redukcije kilograma, nego o onom koji se provodi s ciljem održavanja zdravlja. Kao rezultate detoksikacijske dijete često se ističe povećanje energije, čišća koža, poboljšanje probave i povećanje koncentracije.
Naizmjenično tuširanje hladnim i toplim mlazom vode stimulira i pomlađuje limfni sustav. Želite li pročistiti organizam, voda je izuzetno važna. U voću i nekom povrću najveći dio čini voda - oko 80 posto, baš kao i u ljudskom tijelu. Kod jabuke u prosjeku voda čini 82 posto težine ploda, a slično je kod ananasa, kivija te manga i citrusa. Voće i povrće s velikim udjelom vode poput krastavca i tikvica pravo je osvježenje za organizam. Sadržaj vode u ovim plodovima je i do 95 %, zbog čega im je kalorijska vrijednost iznimno mala. Ljeto obiluje takvim plodovima, od lubenica i dinja do rajčica, krastavaca i tikvica. Odličan su izvor vitamina, minerala, prijeko potrebne tekućine, a uz to su i niskokalorični, pa se uklapaju u sve modele dijetalne prehrane. Posebno su omiljene lubenice i dinje koje su, ohlađene, odlična zamjena za slastice, a mogu se kombinirati u osvježavajućim ljetnim voćnim salatama.
Voće i povrće bogato vodom povoljno djeluje na rad bubrega i pospješuje izlučivanje vode iz organizma, dakle ima diuretski učinak, pomaže pri probavnim smetnjama te sprječava i ublažava crijevne infekcije, ima povoljan učinak na cirkulaciju, pomaže u regulaciji funkcije prostate, štiti i jača sluznice u cijelom tijelu. U vremenu detoksikacije treba voditi računa o tome da se unose namirnice bogate vodom, Neka se na vašem jelovniku obavezno pronađu sljedeće namirnice:
Limun – vitamin C je ujedno poznat kao vitamin detoksikacije, uz pomoć kojeg ćete lakše razraditi toksine, a najbolji izvor ovog vitamina je u limunu. Zeleno povrće – odličan je saveznik u procesu detoksikacije same jetre. Jedite ga sirovo, iscijeđeno, kuhano. Upravo zeleno povrće ima najduži status u povijesti detoksikacije. Češnjak – njega možete kombinirati uz sve namirnice. Možete ga dodati u salatu, kao začin svakom jelu. Odličan je za srce i stimulira proizvodnju enzima. Kupus – dva su glavna detoksikacijska enzima u jetri, a upravo ovo povrće potiče proizvodnju i jednog i drugog. Cikla – sadrži jedan od glavnih detoksikacijskih enzima. J.Kn.
{embed_infobox_gray}251092{/embed_infobox_gray}{embed_infobox_gray}251093{/embed_infobox_gray}