Ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu, što ga čini pogodnim za prehranu vrhunskih sportaša, rekreativaca, ali i svih drugih koji se žele ujednačeno hraniti. Blagog je okusa i uglavnom se koristi u juhama, u kuhanim jelima može zamijeniti rižu, dok se u obliku kaše ili pahuljica može konzumirati za doručak. Ječam je idealna prirodna namirnica koja uistinu može biti lijek. Prirodni je analgetik i antioksidans. Sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E te veće količine vitamina B12. Od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. Vitamin B5 može pomoći kod zacjeljivanja rana i ublažavanja simptoma reumatoidnog artritisa. Ječam u obliku čaja i brašna rabimo i u vanjskoj primjeni, za obloge za liječenje reume, gihta, oteklina, upaljenih i iščašenih zglobova, čireva, jer smanjuju bol i djeluju umirujuće. Oblozi se uglavnom prave od ječmenih mekinja, ječmenog brašna kojem se dodaju razni dodaci kao što su med, ocat, rakija, biljni ekstrakti, ulja... Danas na tržištu možemo naći razne proizvode od ječma: ječmenu krupicu, ječmeno brašno, ječmeni slad, ječmenu kavovinu i ječmeno pivo. Postoji i ječam koji se brzo priprema, u obliku pahuljica, a koji je kuhan na pari i osušen. Pahuljice se mogu koristiti zajedno s drugim žitaricama za doručak, ili dodavati pecivima. Ječmeno brašno koristi se za dodavanje vlakana pečenoj hrani. U mastima sa zasićenim masnim kiselinama sadržan je kolesterin, tvar koja je slična masti, a nepovoljno djeluje na izmjenu masnih tvari u tijelu. Pri većem nakupljanju u krvi prouzročuje bolesti krvnih žila, opterećuje i oštećuje jetru, žuč, srce, izaziva šećernu bolest i prijevremenu starost.
Ječmena masnoća sadrži 35 % nezasićenih masnih kiselina, a prema istraživanjima povoljno djeluje na smanjenje kolesterola u krvi. Ova saznanja upućuju nas da u svoju prehranu uvrstimo ječam kao namirnicu koja nam može pomoći kao preventivna namirnica u zdravoj prehrani (antioksidans), ali i pri raznim tegobama sa zdravljem, poput bolesti respiratornog sustava (upale grla, dišnih putova, pluća, bronhitisa), kod zaraznih bolesti, kao lijek za smanjenje masnoća u krvi te pri nedostatku vitamina A, B, C, E. Sastojak u klicama ječma djeluje na suženje krvnih žila te ujedno povećava krvni tlak, a u većim količinama može izazvati štetne posljedice. Ječam je poznata dijetalna hrana (juhe, kaše, ječmena sluz), preporučljiva za liječenje želučanih i probavnih smetnji (katar želuca i crijeva, kronični začep).Ječmeni slad dobijemo od proklijala ječma koji osušimo, meljemo te kao prašak rabimo za liječenje želuca, za jačanje rekonvalescenata, jetre, žuči, srca i slezene te za osobe oboljele od hemoroida, a preporučuje se vegetarijancima zbog sadržaja vitamina B 12, koji izravno utječe na stvaranje krvi.
Ječam se odavno koristi kod bolesti zglobova i kostiju, cirkulacije, kolitisa, čira, kolesterola, kožnih bolesti, katara respiratornih, probavnih i mokraćnih organa, probavnih tegoba u djece, visokog tlaka, želučanih tegoba, za jačanje imunološkog sustava i za detoksikaciju. I američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) nakon analize znanstvenih dokaza i studija potvrdila je da ječam može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, pa proizvodi koji sadrže ječam na pakovanjima mogu nositi oznaku da su topiva vlakna koja sadrže korisna za srce. Netopiva vlakna u ječmu pomažu uspostavljanju redovnog pražnjenja crijeva i mogu pomoći u smanjivanju rizika od određenih oblika raka. Konzumiranje hrane bogate vlaknima može povećati i produžiti osjećaj sitosti, što je važno za održavanje odgovarajuće tjelesne težine i prevencije pretilosti.