Lješnjaci su jako dobar izvor minerala - mangana, bakra, magnezija fosfora i željeza. Bogati su vitaminima E, B i folnom kiselinom. Lješnjaci pripadaju u hranu relativno bogatu kalorijama, pa tako 100 grama lješnjaka sadrži 628 kcal. Lješnjak je također jako dobar izvor dijetalnih vlakana, 100 grama lješnjaka sadrži 10 grama vlakana, što je 39 posto dnevno preporučene količine, no i proteini su također sastavni dio ove namirnice. Nalazimo ih u količini od 15 grama na 100 grama lješnjaka, što je oko 30 posto dnevno preporučene količine za prosječnu osobu. Ako želite dramatično smanjiti rizik od pojave raka, srčanih bolesti ili dijabetesa, usporiti starenje, posegnite za lješnjacima i orašastim plodovima. Studije preporučuju konzumiranje između 30 i 60 g orašastih plodova dnevno kako bi se maksimalno iskoristila ljekovita svojstva. Najviše istraživanja bavilo se ljekovitim djelovanjem orašastih plodova, ubrajajući i lješnjak, na zdravlje krvožilnog sustava. Redovitim konzumiranjem lješnjaka organizmu osiguravate ljekovite tvari koje snižavaju razinu kolesterola u krvi, šire krvne žile, štite srčani mišić, snižavaju krvi tlak te smanjuju rizik od angine i srčanog udara i štite od anemije. Iako je sadržaj masti visok, treba naglasiti da se u najvećem postotku radi o mono i polinezasićenim mastima. Radi što bolje iskoristivosti ljekovitih tvari lješnjake treba konzumirati sirove, neoljuštene jer se prženjem znatno umanjuje njihovo ljekovito djelovanje. Tanka kožica na površini ploda sadrži polifenole koji reduciraju rizik od srčanih bolesti.
Mljeveni lješnjaci mogu djelomično ili potpuno zamijeniti brašno u kolačima.J.Kn. {embed_infobox_gray}266113{/embed_infobox_gray}