Ocjena: 100
18.10.2024., 08:00
Igrali smo: "The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom"

Princeza Zelda preuzela je glavnu ulogu u spašavanju kraljevstva

Zelda je ovaj put u središtu radnje, što je unijelo novi osjećaj važnosti i osobne uključenosti

Nintendo je ove godine svojim princezama napokon posvetio zasluženu pažnju stavivši i Peach i Zeldu u središte njihovih vlastitih igara. Zelda je jedan od najpopularnijih serijala iz Nintenda i svaka nova igra postaje evergrin, stoga sam nestrpljivo dočekao i ovaj najnoviji naslov. Kao jedan od ljubitelja Zelda naslova, imam ih više od nekoliko u svojoj kolekciji, međutim, kako sam svoju gamersku priču započeo na prvom, originalnom Nintendo Game Boyu, igrajući Super Mario Land 2 i The Legend of Zelda: Link's Awakening, posebno sam se zainteresirao za The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom.

Zelda je glavna

Ako ste ljubitelj Zelda serijala, zasigurno znate tko je Zelda, a tko Link. Iako je do sada Link bio taj glavni protagonist i spasitelj princeze Zelde, sada je situacija obrnuta. Dakle, jedna od glavnih promjena u novoj igri je činjenica da igrate kao Zelda, ali praktične razlike u usporedbi s igranjem s Linkom nisu toliko primjetne. Zapravo, nekoliko puta sam se čak zatekao zbunjen zbog toga što nisam Link, jer se radnja odvija u poznatom okruženju Hyrulea. No priča me ugodno iznenadila. Umjesto još jedne klasične avanture tihog junaka s mačem, Zelda je ovaj put u središtu radnje, što je unijelo novi osjećaj važnosti i osobne uključenosti u spašavanje kraljevstva od misterioznih ljubičastih pukotina koje su se pojavile.

Ocjena: 100

Najveća novost u igri je Zeldina interakcija s neprijateljima i svijetom oko nje, koja se oslanja na njezina malog letećeg pratitelja po imenu Tri. Zahvaljujući njemu, Zelda može stvarati "odjeke" neprijatelja koje je već porazila, kao i razne predmete koje susreće. To znači da Moblina, nakon što ga porazite, možete prizvati da se bori za vas, a s vremenom ćete se koristiti krevetima, kutijama, čak i trampolinima kako biste prešli prepreke i došli do novih područja. Sustav prizivanja nije uvijek savršeno elegantan, ali je zabavan i potiče igrača da kreativno rješava probleme – baš kao u Tears of the Kingdom.

Fantastičan gameplay

Ova igra sjajno kombinira klasične elemente linearnog istraživanja tamnica i napredovanja kroz ključne predmete, koji su definirali prethodne igre, s otvorenom kreativnošću koja je obilježila Tears of the Kingdom. The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom preuzima pristup od prethodnih igara, omogućujući vam da “razbijete igru” svojom kreativnošću. Igra ima šarmantnu 2D umjetničku stilizaciju, slično remakeu Link’s Awakening, s povremenim segmentima sa strane.

Ocjena: 100

Dojam: Iako smo naprvu pomislili da će The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom biti eksperimentalni spinoff, igra je unijela toliko novosti sustavom odjeka i na savršen način proširila mogućnosti rješavanja zagonetki, tamnica i napredovanja s kreativnom slobodom koju je donio Tears of the Kingdom.

Odjeci koje Zelda može prizivati također djeluju poput klasičnih predmeta iz starijih Zelda igara. Primjerice, iako nema udice, možete iskoristiti plutajući kamen kako biste prešli velike provalije; umjesto lopate, mali prijatelj krtica može iskopati skrivena blaga. Zagonetke u igri briljantno se koriste širokom paletom opcija koje su vam na raspolaganju. Ponekad je potrebno pozvati čudovište da aktivira prekidač ili složiti predmete u pravilan redoslijed kako biste postigli svoj cilj. Iako ćete se u borbama često koristiti odjecima prikupljenih neprijatelja i gledati kako neprijatelji napadaju njih umjesto vas, Zelda nije bespomoćna – može iskoristiti Linkov mač.