4.10.2024., 07:10
Kirby and the Forgotten Land

Najbolja avantura koju je Kirby dosad imao

Grafički je igra savršena, izvodi se odlično i teško nam je i pojmiti kako Nintendo Switch može "gurati" takvu grafiku

Kirby je jedan od najpopularnijih likova iz Nintendove tvornice junaka. Uz Super Marija, Zeldu, Donkey Konga, Metroida i Pokemona, Kirby je jedan od najdugovječnijih junaka i serijala igara koje redovito viđamo na svim Nintendovim konzolama. Prvi Kirby pojavio se još davne 1992. godine za Game Boy, a meni kao Nintendo fanu još su svježa sjećanja na tu igru, koju sam toliko želio igrati na svome, tada novom, prijenosnom Game Boyu. Iako smo prošle godine recenzirali remake prvog naslova, nazvan Kirby's Return to Dream Land Deluxe (prvotno izišao za Wii 2011.), koji još uvijek slovi kao najnoviji naslov popularnog "ružičastog balončića" za Switch, Kirby and the Forgotten Land, koji je izišao 2022., nismo imali prilike ranije zaigrati, no to ne umanjuje činjenicu da je, prema mnogima, a i prema, nama ovo najbolji Kirby naslov, koji nipošto ne smijete propustiti.

Kirby u 3D-u

Kirby and the Forgotten Land bio je prvi novi 3D naslov nakon dugo vremena za neku Nintendo konzolu. Naime, većina naslova bile su 2D ili 2.5D avanture za Nintendovu prijenosnu konzolu 3DS, no fanovi Kirbyja i družine praktično od Nintenda 64 i The Crystal Shards nisu dobili pravu novu 3D avanturu. Ipak, čekanje se isplatilo, jer Kirby and the Forgotten Land definitivno oduševljava. Već sam uvod u igru puno obećava. Grafički, poslovično za Nintendo, igra je savršena, izvodi se odlično i gotovo nam je teško i pojmiti kako Nintendo Switch može "gurati" takvu grafiku. Početak igranja ponekad donosi spektakularni pregled nivoa, regije, uz zaprepašćujuću količinu detalja.

Inače, Kirby and the Forgotten Land sadržava šest različitih regija, od kojih svaka ima četiri glavna nivoa i jednu borbu s bossom. Nakon završetka glavne priče otvara se bonus-regija s nekoliko alternativnih, dužih nivoa. Nivoi su raznovrsni i zanimljivi – istraživat ćete zarasli grad, plažu, zabavni park, pustinju, industrijski kompleks i druge okolice. Prepreke su maštovite, osim na jednom nivou, koji je zbog nekog razloga reciklaža prethodnih borbi s bossovima. Svaki nivo ima četiri opcijska zadatka, od kojih su tri skrivena, što pruža dodatni motiv za ponovno igranje.

Vrijeme je za usisavanje

Kirby and the Forgotten Land nudi ugodno i zabavno iskustvo igranja. Igra nije teška, štoviše, laka je i opuštajuća, čak i u težem načinu igre. Zbog toga će igra biti primjerena i za mališane. Mehanike će biti poznate onima koji su igrali prethodne igre – ukratko, usisavate neprijatelje kako biste kopirali njihove moći, dok skačete i lebdite kroz nivoe. Cilj igre je spasiti otete Waddle Deeje i poraziti grupu divljih životinja koja vlada postapokaliptičnim svijetom nakon nestanka čovječanstva.

Ocjena: 95

Dojam: Kirby and the Forgotten Land opravdao je čekanje duže od dva desetljeća i donio odličan gameplay, vrhunsku grafiku, zanimljivu priču i postao uvjerljivo najbolji Kirby naslov u povijesti. To nisu samo dojmovi, potvrdu daju i prodajne brojke, jer ovo je najprodavaniji Kirby naslov.

Igra donosi 12 različitih moći i oružja za Kirbyja, uključujući čekiće, mač, pušku i slično. Sve te može se nadograditi na više razina kako bi se povećale ocjene za snagu i brzinu napada. Iako nema svih Kirbyjevih sposobnosti iz starijih igara, to je nadoknađeno novim Mouthful modom – Kirbyjevom sposobnošću da proguta određene objekte i poprimi njihove karakteristike. Na primjer, može progutati automat s limenkama, pokretnu skelu, prometni čunj ili, najzanimljivije, automobil. Uz šarene svjetove, zanimljivu priču i odličan gameplay Kirby and the Forgotten Land pružit će vam sate i sate vrhunske zabave.