London grad, stara fotka

London

PIXABAY
28.9.2024., 07:11
GOOGLE MAPS SE NADOGRAĐUJE

Google Earth je uveo putovanje u prošlost svijeta

Nudi vizualnu priču o tome kako su ljudska aktivnost i klimatske promjene oblikovali svijet

Popularnim Google Mapsom koriste se milijarde ljudi diljem svijeta, stoga Google tu aplikaciju redovito nadograđuje. Nedavno su predstavili redizajnirane pinove, nove boje i elegantniju donju karticu, no nije sve u izgledu. Stvarna vrijednost je u sadržaju, a nova nadogradnja je upravo to, jer čini aplikaciju još boljom za "zavirivanje" u prošlost i sadašnjost svijeta.

Google je pripremio uzbudljive novitete za Earth i Maps, koji će unaprijediti iskustvo istraživanja svijeta. Korisnici će uskoro moći "uroniti" u povijest na Google Earthu, dobiti bolju pokrivenost Google Viewom, ali i vidjeti oštrije satelitske fotografije zahvaljujući UI tehnologiji.

Jedna od istaknutih funkcija u ovoj nadogradnji je dodavanje povijesnih fotografija u Google Earth, što omogućava korisnicima da virtualno "putuju kroz vrijeme u prošlost" te da vide kako se okruženje mijenjalo tijekom godina. Na taj način nudi vizualnu priču o tome kako su ljudska aktivnost i klimatske promjene oblikovali svijet. Na nekim mjestima fotografije sežu i do 80 godina u prošlost. Veliki gradovi poput Londona, Pariza i Berlina imaju fotografije koje datiraju još od tridesetih godina prošlog stoljeća. Nova je funkcija dostupna na web i na mobilnoj verziji Google Eartha.

Google također unapređuje Street View novom velikom nadogradnjom te dodaje nove fotografije u gotovo 80 detalja, a neke od njih pokrivene su prvi put. Među njima je i Bosna i Hercegovina, a pridružuju joj se Namibija, Lihtenštajn i Paragvaj. Zemlje poput Australije, Argentine, Brazila, Danske, Španjolske, Japana, Novog Zelanda i mnogih drugih dodatno su pokrivene.

Google nije izostavio ni UI tehnologiju, tako da je uz nova mjesta za istraživanje omogućio i jasnije satelitske fotografije za Earth i Maps zahvaljujući upravo ovoj tehnologiji. Novi UI model pod nazivom Cloud Score Plus omogućio je Googleu da satelitske snimke učini jasnijima tako što su uklonjeni oblaci i magla, a rezultat su oštriji i detaljniji prikazi.

Prosječni korisnik Google Mapsa, koji voli istraživati svijet iz svog doma s pomoću Street Viewa kad putovanja nisu opcija, zaključit će da je ova nadogradnja doista uzbudljiva. Šansa za lutanje ulicama zemalja koje prije nisu bile pokrivene zvuči uzbudljivo, a povijesne fotografije to dodatno naglašavaju.