– melem za oči i ruke
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
20.9.2024., 08:00
HUAWEI MATEPAD 11.5” S PAPERMATTE

Melem za oči i ruke, zaslon je zvijezda

Novi tablet donosi pravo osvježenje, jer osim lijepog
dizajna ima i inovativni zaslon koji ćete obožavati gledati

U području tableta nakon dugo vremena konačno se pojavio dostojan konkurent iPadu, ovaj put iz Huawei, a, možemo slobodno reći, i iz Android svijeta. Huawei MatePad 11.5" S PaperMatte stigao nam je na test u svom najjačem izdanju. Pod tim mislimo da uz tablet stiže i tipkovnica te olovka. Donedavno je takav paket stizao po cijeni od 549 eura, međutim sada je olovku potrebno dokupiti za dodatnih 99 eura. Dakle, govorimo o ukupnom iznosu od kakvih 650 eura. Bez obzira na to, i dalje to možemo smatrati povoljnom kupnjom, jer, primjerice, za isti takav paket tableta, tipkovnice i olovke iz tabora "zagrižene jabuke" potrebno je izdvojiti gotovo dvostruki iznos.

Cijeli paket

Odmah je stoga jasno da Huawei nove korisnike nastoji privući cijenom, no ona nije jedini adut. MatePad 11.5" S PaperMatte dolazi s 11,5-inčnim zaslonom, što ga čini nešto većim od standardnog iPada, ali manjim od iPad Pro modela. Teži 510 grama, što ga svrstava u zlatnu sredinu između tih dvaju uređaja. Kvaliteta izrade je impresivna, a aluminijsko tijelo daje dojam premium uređaja. Tipkovnica, koja je stigla u zasebnom pakiranju, tamno je sive boje, a baš kao i olovka (bijele boje), puni se i priključuje s tabletom magnetnim priključcima. Sve skupa čini se zaista na visokoj razini i kao prava alternativa onome tko traži tablet izvan Apple svijeta.

Zvijezda ovog tableta je zaslon omjera 3:2 i 2,8 K rezolucije sa 144 Hz i PaperMatte premazom, koji se ističe i u samom nazivu. Huawei tvrdi da premaz smanjuje refleksije i odsjaj do 98 %, a također je otporan na otiske prstiju. Zaslon je izvrsno osvijetljen s 500 nita, što je dovoljno za većinu unutarnjih prostora, a pristojno se snalazi i na otvorenom. Mat zasloni obično gube na oštrini i jasnoći u usporedbi s glatkim zaslonima, ali MatePad 11.5S iznenađuje - oštrina teksta i slike gotovo je besprijekorna. Boje su žive i precizne zahvaljujući P3 širokom spektru boja, što je važno za digitalne umjetnike. Kamere na tabletu očekivano su prosječne. Stražnja kamera od 13 MP poslužit će za osnovne potrebe, ali pri slabom svjetlu teško se snalazi. Prednja kamera je dobra za videopozive, no kut snimanja mogao bi biti širi za bolje iskustvo. Zbog cijele priče oko američkih sankcija Huawei je ograničen u izboru procesora, pa tako MatePad ima vlastiti Kirin 9000WL čipset. Performanse su usporedive sa starijim modelima Snapdragon 865, što je dovoljno za svakodnevne zadatke, ali ne i za najzahtjevnije igre. Memorija za pohranu ima 256 GB, a ona radna 8 GB.

 – melem za oči i ruke
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Optimizirani softver

Međutim, kako tablet pokreće vlastiti HarmonyOS, on nudi izvrsno iskustvo zahvaljujući optimiziranom softveru. Baterija od 8800 mAh omogućuje pristojno trajanje, s nekoliko dana normalne upotrebe između punjenja. Što se tiče zvuka, četiri stereozvučnika pružaju impresivan doživljaj, s dubokim basovima i visokim glasnoćama. HarmonyOS 4.2 je temeljen na Androidu, a zanimljivo je da nam je uz tablet stigla i aplikacija, odnosno servis naziva MicroG. Ona omogućava nativno pokretanje Googleovih usluga na Huawei uređajima, pa tako i na ovom tabletu. Kad smo kod aplikacija, izdvojili bismo jednu - GoPaint. Ta je aplikacija očiti pandan aplikacije Procreate s iPada, a donosi poprilično istovjetno iskustvo, koje će cijeniti najviše digitalni umjetnici. Da sumiramo, Huawei MatePad 11.5” S PaperMatte izvanredan je tablet koji će prvenstveno privući digitalne umjetnike i općenito ljubitelje digitalnih ilustracija. Njegov zaslon s teksturom papira i ultraniska latencija olovke čine ga najboljim izborom za crtanje izvan iPad svijeta, a, svakako, sasvim solidno se snalazi i u drugim “tablet” zadatcima. Osim olovke tu je i više no solidna tipkovnica.