Ustupljeno
13.9.2024., 08:00
Igrali smo: Astro Bot

Spektakl originalnih ideja i dizajna

Nostalgija za PlayStation fanove dolazi kroz omaž kultnim igrama i likovima iz svih PlayStation generacija

Astro, simpatični bijelo-plavi AR robotić s nama je već duže od desetljeća. Još od The Playrooma 2013. godine na PS4 konzoli, Sony ga je uglavnom koristio kao platformu za demonstraciju moći svojih konzola. Tako je bilo i 2020. godine s izlaskom PlayStation 5 konzole na kojoj je Astro's Playroom stigao već predinstaliran. Ovaj put nova igra nije samo tehnički demo ili VR naslov već pravi AAA platformer, što je izazvalo veliko uzbuđenje među igračima.

Odlična priča

Usporedbu sa serijalom Super Mario uzeli smo kako bismo dočarali kvalitetu koju nam Astro Bot pruža. Doista, malo koji platformer može pružiti toliko zabave, ali i izvesti već 100 puta ispričanu priču opet zanimljivom kao što to može Mario. No sada je tu i junak "plavog tima" Astro, koji može pružiti jednaku razinu uzbuđenja, a najvažnije od svega animirati mlađe igrače i igranje pretvoriti u obiteljsku zabavu. Ako ste igrali neki od prethodnih Super Mario, ali sada i Astro naslova, bit će vam poznat početak ove igre. Slično kao što Princeza nestaje u svakom novom Mario nastavku, tako i Astro ostaje bez svojih botova. U ovom slučaju matični brod koji je zapravo PlayStation 5 konzola se sruši na nepoznati planet, a botovi i dijelovi broda rasprše se po cijeloj galaksiji. Astro kreće na avanturu Dual Speederom (letjelicom od DualSense kontrolera), koji će ga odvesti na više od 50 različitih planeta gdje mora pronaći 300 svojih botova i dijelove matičnog broda, tj. konzole.

Ustupljeno

Ovaj put razine istražujete preko Space Map koncepta, sličnog Mario Galaxyju, s pet galaksija (i jednom skrivenom), od kojih svaka sadrži nekoliko glavnih i sporednih razina. Sony nije izostavio ni hrpu detalja iz PlayStation povijesti. Primjerice, odmah na početku save igre odvija se na kultni Memory Card. Nadalje, nostalgija za PlayStation fanove dolazi kroz omaž kultnim igrama i likovima iz svih PlayStation generacija. Spašavanje botova posebno je zadovoljstvo kada prepoznate poznate likove iz igara poput Uncharted, God of War, Horizon, Crash Bandicoot i mnogih drugih.

Vrhunska zabava

Kao što smo i očekivali, vizualno Astro Bot izgleda fantastično, a igra se izvodi stabilno i bez najmanjih trzaja, te kao i ranije savršeno prikazuje moćan PS5 hardver. Grafika je prepoznatljiva, šarena i blještava, a mehanike čisto savršenstvo koje obogaćuje fantastična fizika koja simulira različite materijale, a sve skupa zaokruženo je možda i najboljim kontrolerom današnjice – DualSense. Da nema njega, ova igra definitivno ne bi bila ista.

Ustupljeno

Svaka razina nudi spektakl originalnih ideja i dizajna, koji su posloženi tako da zadržavaju pažnju i nikad ne djeluju ponavljajuće. Boss borbe su znatno izazovnije nego u Playroomu. Iako će igru moći igrati i mlađi igrači, primjerice autor ovih redaka već nekoliko dana igru prelazi sa svojom četverogodišnjakinjom, dobit ćete često priliku biti "super tata (ili mama)" te uskočiti pomoći.

Ocjena: 100

Dojam: Astro Bot donosi izuzetno kvalitetno i novo platformersko 3D iskustvo. Igračima nudi nostalgiju, inovativan gameplay i tehničku superiornost koju pruža PS5. Za ljubitelje PlayStation svijeta, ova igra je pravo remek-djelo.

Svaki boss je jedinstveno dizajniran, a igra vas postupno uvodi u potrebne mehanike kroz čitav niz dodataka kojima se Astro može opremiti, a prije nego što se suočite s glavnim neprijateljem. Ako ste vlasnik PS5 konzole i tražite platformersku igru izvan Nintendova svijeta, Astro Bot je igra koju nikako ne biste htjeli propustiti te vam dajemo najtoplije preporuke. Astro Bot kao maskota postaje simbol nove PS generacije.