Ustupljeno
6.9.2024., 10:03
Igrali smo

The Thousand-Year Door: Jedno od najboljih Paper Mario izdanja

Likovi “govore” frfljajući, dodane su nove sekvence priče, dijalozi su blago cenzurirani, a tu je i opcija brze izmjene partnera

Za prave fanove serijala Super Mario, mislimo, predstavljanje serijala Paper Mario, a posebno izdanja The Thousand-Year Door, nije posebno potrebno. No za one ne toliko upućene, serija videoigara Paper Mario dio je poznate franšize Super Mario, no ova serija kombinira elemente iz žanrova igranja uloga (RPG), akcijsko-pustolovnih igara i slagalica (puzzle). Dakako, cilj je isti, u ulozi Marija izrađenim od papira, obično uz pomoć saveznika, poraziti glavnog antagonista. Serija uključuje šest igara i jedan spin-off. Prva igra, Paper Mario, izišla je 2000. godine za Nintendo 64, a najnovija igra, koju upravo recenziramo, remake je naslova Paper Mario: The Thousand-Year Door iz daleke 2004. godine. Igra je tada izišla za GameCube, a sada, 20 godina poslije, igramo ju na konzoli Nintendo Switch.

Ustupljeno

Nintendo je ubacio u petu brzinu kada je riječ o izbacivanju novih/starih naslova na konzolu Switch, davši tako toj konzoli dodatni vjetar u leđa u vremenu kada očekujemo nasljednika ove već sada po svemu legendarne konzole.

Bez nasumičnih borbi

Ako ste naviknuli na klasične Mario platformerske igre, ovdje ćete biti oduševljeni šarmom i osobnošću likova koje ćete susresti, ali i drukčijim pristupom igri, kakav donosi RPG. Dijalozi su duhoviti i prepuni sitnih detalja koji će svakom obožavatelju izmamiti osmijeh. Bitke se odvijaju na kazališnoj pozornici, pred publikom, koja reagira na borbu, a ovisno o tome koliko ju impresionirate, nagrađeni ste zvjezdanim bodovima, koji služe za napredovanje i specijalne napade. Jedna od posebnosti Thousand-Year Doora je izostanak nasumičnih borbi - gotovo svakog protivnika vidite prije nego što započnete borbu, što vam omogućava da ga izbjegnete ili napadnete prvi i dobijete prednost. Borbe su taktičke, s običnim napadima, obrambenim položajima i specijalnim napadima. Svaki napad zahtijeva tempiranje i vještinu, a bolje izvedeni napadi nanose više štete i mogu donijeti dodatne efekte poput slabosti protivnika. Očekivano, zaplet igre nas neće iznenaditi, ali neke stvari i hoće. Tako naš Mario kreće u misiju spašavanja princeze Peach od zlih X-Nauta, ali ne i od Bowsera! Ti zlikovci i Mario natječu se u potrazi za sedam tajanstvenih kristalnih zvijezda. Mario svoje putovanje počinje u Rougueportu, središnjem mjestu, koje vodi do svih ostalih svjetova u priči. Tijekom avanture pridružuju mu se razni likovi sa specijalnim vještinama koje su korisne u borbi i istraživanju. Prva na popisu Marijevih prijatelja je Goombella, pametna Goomba, koja zna sve i svašta. U borbi možda nije najjača, ali može analizirati protivnike i otkriti njihove slabosti, što je ključno za napredak. Svako novo poglavlje donosi novog člana družine, od kojih svaki ima jedinstvene sposobnosti koje pomažu i u borbi i izvan nje.

Ocjena: 95

Paper Mario: The Thousand-Year Door jedna je od igara koju nije teško preporučiti. Bez obzira na to jeste li fan RPG-a i Mario igara, ovo je igra koja može svakome sjesti: ljubiteljima RPG-a, zbog odlične izvedbe, onima željnih priče, zbog razrade i šašavih komentara, a ljubiteljima serijala Super Mario jer je to – Mario. Ako ništa drugo, onda zato što tražite ljetni hit s kojim ćete provesti dugo toplo ljeto.

Spektakularan efekt

Paper Mario: The Thousand-Year Door jedna je od igara koja je odlično ostarjela i postala evergrin. Poput, recimo, igre Super Mario World sa SNES konzole, koja će uvijek biti popularna. Remake osim poboljšane grafike i remiksane glazbe donosi i druge promjene. Likovi sada “govore” frfljajući, reagiraju na Marijeve akcije izvan borbe, a tekst se sporije pojavljuje. Dodane su nove sekvence priče, dijalozi su blago cenzurirani, a tu je i opcija brze izmjene partnera. Broj sličica u sekundi smanjen je sa 60 na 30, no igra izgleda lijepo i teče glatko. Jedna od najdražih novih značajki je rasklapanje i odmotavanje kulisa pri ulasku u borbu, a zbog veće rezolucije dobivamo i spektakularan efekt. Također, igra sada sadržava ekskluzivnu galeriju s crtežima i skicama te glazbom iz igre.