Sonos Roam 2
Sonos
22.8.2024., 15:51
Test Sonos Roam 2

Prijenosni zvučnik koji će obožavati svi

Zvučnik će odmah iz pakiranja raditi i kao Bluetooth, ali uz mogućnost dodavanja u kućnu Wi-Fi mrežu i Sonos aplikaciju

Sonos Roam 2 izvrstan je prijenosni zvučnik koji će obožavati svi, bez obzira na to jesu li već u Sonos ekosustavu ili traže kompaktan i moćan zvučnik superiorne kvalitete zvuka.

Prošle su tri godine od naše recenzije prve generacije zvučnika Sonos Roam, a sada je pred nama druga. Roam je bio prvi pravi prijenosni zvučnik popularnog proizvođača zvučnika (ne računajući poveći Move, koji je također u neku ruku prijenosan), a koji su mnogi odmah zavoljeli jer donosio je prepoznatljivu Sonos kvalitetu, kako zvuka tako i mogućnosta. Sonos Roam 2 kao nasljednik to će prema viđenome definitivno uspješno nastaviti.

Prepoznatljiv izgled

Sonos Roam 2 stiže u identičnom pakiranju kao i prethodni model. U kompaktnoj kutiji nalazi se sam zvučnik, dodatno zaštićen u tekstilnoj presvlaci, te upute i USB-C kabel za punjenje zvučnika. Osim pakiranja i sam je zvučnik istovjetnog izgleda kao i prethodnik. Ovalno-trokutasti izgled već je dobro poznat. To nam se sviđa jer glede izgleda ništa nismo prigovorili ni prethodniku. Roam 2 se kao i prethodnik može koristiti u uspravnom ili polegnutom položaju. Nove su pak boje, pa osim tradicionalne crne ili bijele, kakve Sonos nudi standardno kod svojih zvučnika, prijenosni modeli imaju i poneku dodatnu, a ovdje su to nijanse zelene, plave i narančaste.

Zvučnik u rukama nastavlja ostavljati izvanredni dojam zahvaljujući odličnoj kvaliteti izrade. Kvalitetna plastika, guma i metal materijali su koje nalazimo na malenom Sonos Roam 2. Valja dodati kako je zvučnik otporan na vodu i prašinu prema certifikatu IP67, tako da je spreman biti s vama u svakoj prilici, a u ovo ljetno doba to će svakako biti neki bazen, plaža... Gledano usporedno, tek upućeniji moći će primijetiti razlike između starog i novog modela. Sprijeda to će biti Sonos logo u istoj boji kao i zvučnik, za razliku od kontrastnog loga na starom modelu, a straga to je dedicirana tipka za Bluetooth. Fizičke su tipke na vrhu, ili na boku ako zvučnik stoji polegnut, istovjetne. Služe za namještanje glasnoće, aktivaciju i deaktivaciju mikrofona, uz višefunkcijsku tipku namijenjenu puštanju i pauziranju glazbe, prebacivanju na sljedeću pjesmu (dvostruki pritisak), vraćanju na prethodnu (trostruki) te grupiranje ili prebacivanje glazbe na druge kompatibilne Sonosove zvučnike (pritisak i držanje).

Odličan zvuk

Novost kod novog Roam 2 je što će zvučnik odmah iz pakiranja raditi i kao Bluetooth, ali uz mogućnost dodavanja u kućnu Wi-Fi mrežu i Sonos aplikaciju. Roam 2 će tako također puštati glazbu kao dio grupe Sonos zvučnika kod kuće preko Wi-Fi mreže i lakim dodavanjem navedenom tipku u grupu, ali i kao samostalni zvučnik za nošenje izvan kuće. Stoga Roam 2 svakako vidimo kao odličan zvučnik za sve one koji se već koriste Sonos zvučnicima. Međutim, čak i ako niste vlasnik Sonos zvučnika, i Roam 2 će vam biti vaš prvi Sonos model, toplo vam preporučujemo kupnju jer će vas Roam 2 uvesti u izvanredno Sonos iskustvo. Primjerice, kad ste kod kuće, puštate glazbu preko Wi-Fi mreže dok se neometano koristite telefonom, a Bluetoothom se koristite tek kad idete nekamo van. Vjerujte nam, bit ćete oduševljeni tom mogućnošću. Još više oduševljenja pružit će kvaliteta zvuka.

Kao najmanji i najpovoljniji zvučnik u Sonos ponudi, Roam 2 donosi istu razinu kvalitete koju očekujete od jednog Sonos zvučnika. Naravno, treba biti realan i tu tvrdnju staviti u korelaciju s veličinom zvučnika, a u tom kontekstu zvuk koji pruža Roam 2 je pristojan, jasnih visokih tonov, te izraženih niskih, bas-tonova s dojmljivom snagom udaraca. Sve u svemu, zvuk koji reproducira Roam 2 odlično je uravnotežen i zaslužene Sonos značke. Dakako, Roam 2 nije najbolje zvučeći dostupni Sonos zvučnik, ali to se i ne očekuje, s obzirom na to da je početna točka u sustavu, pa ako želite najbolji model, svakako ćete trebati nabaviti Sonos Era 300, no za ponijeti, teško možemo poželjeti više. Što se tiče ugrađene baterije, Roam 2 nudi oko deset sati autonomije. Za kraj tu je cijena od 200 eura. Ako ste u budžetu i potrazi za vrhunskim prijenosnim zvučnikom, naše tople preporuke idu Sonos Roamu 2.