Igra Nintendo World Championships

Igra Nintendo World Championships

Ustupljeno
16.8.2024., 08:03
Test Nintendo World Championships

Zabavna kompilacija 13 klasičnih naslova

Speedrun je glavni mod igre, koji možete igrati sami ili u Party modu s još osam igrača na istoj konzoli

Godina je 1990., već se naveliko šuška o novoj revolucionarnoj konzoli Super Nintendo Entertainment System, ili popularno zvanoj Super Nintendo, no do tada milijuni se igraju na svome NES-u (Nintendo Entertainment System), najpopularnijoj videokonzoli tog vremena.

Za mnogobrojne fanove, bar u Americi, Nintendo organizira Nintendo World Championships – natjecanje u miniizazovima iz tada tri najpopularnije igre na konzoli: Super Mario Bros., Rad Racer i Tetris. Natjecanje traje od ožujka do prosinca, a održava se u čak 29 gradova diljem SAD-a, s finalima u Los Angelesu. Možete li zamisliti biti dijete u to doba? Ako možete, u tome će vam pomoći Nintendo World Championships: NES Edition za Switch.

Retroštih

Kao što smo u naslovu naveli, Nintendo World Championships: NES Edition odavanje je počasti jednom vremenu i starim Nintendo natjecanjima. S obzirom na popularnost retronaslova, a posebno onih koje potpisuje Nintendo, jedna ovakva igra, ili, bolje rečeno, kompilacija, itekako je dobrodošla. Iako evergrin-naslove sa starih Nintendo konzola, pa tako i NES-a, možete igrati s Nintendo Online pretplatom, u ovom slučaju riječ je o izazovima, miniigrama, iz 13 klasičnih NES igara. Ti izazovi kreću od onih gdje trebate što brže uhvati prvu gljivu na 1-1 nivou u Super Mario Bros., sve do složenijih zadataka, poput prelaska cijelog nivoa i borbe s boss neprijateljem u što kraćem vremenu. Kompletna prezentacija je sjajna i zaista je lijepo vidjeti kako Nintendo uspijeva od naizgled jednostavne kompilacije klasičnih naslova, koje smo svi igrali mnogo puta, napraviti nešto drukčije i originalno.

Speedrun je glavni mod igre, koji možete igrati sami ili u Party modu s još osam igrača na istoj konzoli. Odmah ćete imati pristup svim igrama i njihovim početnim izazovima, a njihovim prelaskom za minimalno vrijeme otključavate progresivno teže izazove. Svaki zadatak je jasno objašnjen i ima instrukcijski video te ponekad savjete, koji djeluju kao stranice Nintendo Power časopisa. Iako biste pomislili da ćete se u ovim miniizazovima zadržati kratko, vjerujte nam – nećete. Fascinantno, no proveli smo sate i sate igranja pokušavajući oboriti vlastite rekorde. Naravno, tomu je kumovala i odlična izvedba, odnosno prezentacija. Naime, igre se igraju u retrointerfejsu, a istovremeno prikazan nam je najbolji dosadašnji pokušaj. Tako će igra nostalgičare (poput nas) i one željne natjecanja zadržati dugo s idejom "još jednog pokušaja". Iako će vam najbolji rezultati ostati zapamćeni, na Speedrun mod možete u biti gledati kao na mjesto zabave i vježbanja. Jednom kada budete dovoljno hrabri – tu je World Championship mod, gdje se natječete s drugim online-igračima iz cijelog svijeta. Glavni natjecateljski mod sadržava iste izazove kao Speedrun, ali ovdje igrači sudjeluju u pripremljenoj kolekciji izazova tijekom određenog razdoblja, koju će Nintendo vjerojatno mijenjati na tjednoj razini, nakon čega se formiraju liste najboljih. Postoji i podjela sudionika po dobi, baš kao na pravom Nintendo World Championshipu.

Novac i bedževi

Ako želite aktivnije natjecanje od slanja najboljih vremena do određenog datuma, tu je i Survival mod, koji je nešto kao mini Battle Royal na ispadanje, gdje se natječete s osam drugih igrača, polovina s najlošijim vremenima ispada, a imate samo jedan pokušaj u svakom izazovu. U svim modovima za gotovo svaki pokušaj zarađivat ćete novčiće kojima je moguće otključati nove ikonice za vaš profil. Drugi oblik kolekcionarstva u igri je Pin Collection, gdje ćete otključavati bedževe za razne izazove, što je u biti lista postignuća. I to je to, iako zvuči skromno, tu je čak više od 150 izazova, a ako volite Nintendo klasike i imate natjecateljski duh, ovo je idealna zabava za vruće ljetne dane. Igra je digitalno dostupna po 30 eura, a u fizičkom obliku stoji 60 eura, no stiže s cijelim setom dodataka, poput kartica igara, replike zlatne kasete kao trofeja i bedževa.

Ocjena: 90

Dojam: Nezaobilazna igra, odnosno set miniigara, koja će osvojiti nostalgičare, ali i one željnih izazova i dobre zabave s igračima iz cijelog svijeta. Povoljna cijena digitalnog izdanja neće biti teret za novčanik, a pravi kolekcionari tražit će fizičko izdanje s brojnim dodatcima.