Isprobali smo: Game Boy Nintendo Switch Online – ultimativna retro mašina je tu
USTUPLJENO
9.8.2024., 09:15
Test Tri Hori kontrolera

Odlične alternative za Nintendo Switch

Hori Split Pad Pro, Split Pad Compact i HoriPad Turbo nude

dobre performanse, ali i kompromise, a cijena je pristupačna

Kad je riječ o alternativnim kontrolerima za Nintendo Switch, svima će uglavnom prvo na pamet pasti Hori. Nude cijeli set alternativnih kontrolera, a mi smo testirali čak tri kontrolera fer cijena.

Horijevi kontroleri uvijek su bili poznati po svojoj pristupačnosti u usporedbi s mnogima skupim originalnim Nintendovim kontrolerima. No čak i nije do cijene, jer, kao što znamo, Nintendo službeno nudi dva kontrolera: majušne Joy-Con i u punoj veličini Pro Controller. Hori je to prepoznao i tržištu ponudio brojne alternativne, a ovaj put imali smo priliku isprobati tri različita Horijeva kontrolera: Split Pad Compact u sivoj boji, klasični HoriPad Turbo s Mario uzorkom i Split Pad Pro u transparentnoj crnoj. Naše dojmove donosimo u nastavku.

HoriPad Turbo

Počnimo s HoriPad Turbo, najpovoljnijim i ujedno najslabijim među isprobanim modelima. Iako je u rukama sasvim solidan kontroler, najveća mana mu je žičana veza. Činjenica da je žičan znatno smanjuje njegovu privlačnost, jer, kao što znamo, Switch nije konzola na kojoj će žičana veza znatno poboljšati iskustvo igranja, pa je ovo svakako kompromis. Vidimo ga kao pričuvni kontroler za zabavu kad se skupi društvo i igra se na TV-u ili povremenu upotrebu zbog potrebe za većim brojem kontrolera. Izrada je solidna, a dizajnom podsjeća na Xbox kontrolere. Materijali izrade nisu premium, ali kontroler ne djeluje jeftino. Kao što smo naviknuli, s povoljnom cijenom stižu i kompromisi. Osim žičane veze, koju smo već naveli, ono što nedostaje ovom kontroleru su vibracija, žiroskop i NFC čitač za Amiibo figurice. Bez tih funkcionalnosti HoriPad Turbo je, u neku ruku, kako smo i naveli, osnovni kontroler, kojim ćete se tek povremeno koristiti. Cijena mu je 30 eura.

Hori Nintendo Switch Horipad Turbo
PROMO

Split Pad Pro

Split Pad Pro je sasvim drukčija priča. Ako ste ga ikada isprobali, znate da je iskustvo znatno bolje od onog s klasičnim Joy-Conovima, koji postaju neudobni nakon iole dužeg igranja (čitaj: sat vremena). Split Pad Pro je glomazan i idealan za veće ruke, kakve ima autor vaših redaka, ali i ovdje imamo iste kompromise kao kod prethodnog kontrolera. To su nedostatak vibracija, žiroskopa i NFC čitača. Nekima to može biti problematično, no nama te funkcije nisu bile toliko nužne, pa ako vam te funkcije nisu ključne, Split Pad Pro je fantastičan izbor. Bitno je znati da ove kontrolere ne možete upotrebljavati kao samostalne kontrolere, nego isključivo na Switchu prilikom mobilnog igranja, a eventualni problem nekima će biti i njihovo spremanje u standardne torbice za Switch, gdje, dakako, neće stati. Cijena od 60 eura nešto je povoljnija od cijene klasičnih Joy-Con kontrolera, koji koštaju oko 75 eura.

Hori Pad Turbo
PROMO

Split Pad Compact

Za kraj na testu nam se našao i Split Pad Compact, koji, kao i Split Pad Pro, predstavlja kontrolere kojima ćemo se koristiti prilikom mobilnog igranja, ali uz dodatak baze mogu poslužiti i kao žičani kontroler poput modela HoriPad Turbo. Ergonomija je znatno bolja od, primjerice, one standardnih Joy-Conova, a kvaliteta stikova, D-Pada i ostalih tipaka na visokoj je razini. Compact verzija, za razliku od Split Pad Pro, dolazi s dvije dodatne stražnje tipke, koje možete programirati po želji. Još jedna prednost pred Split Pad Pro kontrolerom jest što ih možete spojiti na centralnu jedinicu i koristiti kao klasični kontroler, no, kako smo spomenuli, opet uz žičanu vezu. Očekivano, nedostaju mu vibracija, žiroskop i NFC, što su opet kompromisi bez kojih možemo, no cijena od 80 eura mnogima će biti previsoka.

Ipak, unatoč kompromisima, ne sumnjamo da će mnogima Horijev trio Split Pad Pro, Split Pad Compact i HoriPad Turbo biti odlična alternativa i nešto novo za Nintendo Switch.

Hori Nintendo Switch Spit Pad Compact
PROMO