USUTPLJENO
1.8.2024., 14:32
Igrali smo: Luigi’s Mansion 2 HD

Za nostalgičare i fanove Marijeva brata

Luigi’s Mansion 2 HD remasterirano je izdanje originalne igre s Nintendo 3DS konzole iz 2013., vizualno poboljšano

Ocjena

Ocjena: 85

Dojam: Luigi’s Mansion 2 HD nudi zabavno iskustvo i osvježava dio povijesti igara koje su bile ograničene samo na 3DS. Iako nije na razini Luigi’s Mansion 3, fanovi i nostalgičari ovaj naslov neće zaobići.

Kada je riječ o reizdavanju igara sa starijih konzola, mi se svrstavamo u apsolutne fanove. Razumijemo da netko tko je imao prilike igrati original na tada aktualnoj konzoli možda ne dijeli mišljenje s nama, neosporno je da praksa reizdavanja igara na novim konzolama itekako ima smisla jer omogućava svima s novim konzolama uživanje u legendarnim naslovima. Luigi’s Mansion serijal, još od svoje pojave definitivno ulazi među takve legendarne naslove, nakon Luigi’s Mansion 3 koji je izašao za Switch, sada je tu remaster igre s Nintendo 3DS konzole Luigi’s Mansion 2 HD. Držimo fige da jednog dana ugledamo i originalni Luigi’s Mansion s Game Cube konzole iz 2001.

Ista priča

Dug je bio put da Marijev brat Luigi dobije svoj vlastiti serijal igara. Iako je bilo i ranijih pokušaja samostalnih avantura, prva prava bila je s igrom Luigi’s Mansion, koja je premijerno izišla s Nintendo Game Cube konzolom. Od tada, gotovo tek svakih deset godina imamo nastavak, pa smo 2013. godine dobili Luigi’s Mansion 2 za Nintendo 3DS, te 2019. godine Luigi’s Mansion 3 za aktualni Nintendo Switch. Sada, pet godina poslije, stigao nam je remaster dvojke. Dok je prvi Luigi’s Mansion bio simpatična igra koja je pomogla u definiranju Luigijeve osobnosti kao nervoznog i nevoljkog heroja, nasljednik, Luigi’s Mansion 2, mijenja jedinstveno okruženje za seriju različitih zgrada u ukletoj četvrti zvanoj Evershade Valley. To daje igri misijski osjećaj s raznolikim okruženjima, poput drevnih grobnica i starog snježnog doma, za razliku od prvog i trećeg nastavka, gdje je prisutan veći osjećaj slobode. No vratimo se na aktualno izdanje, baš kako i priliči remasteru, igra je u svojoj naravi vjerna originalu. Luigi’s Mansion 2 HD ima misije koje traju 15 - 20 minuta, što je idealno za prenosivo igranje na 3DS-u, no to može otežati dugotrajno uživanje u igri bez osjećaja ponavljanja. Tipična misija uključuje istraživanje zgrade, traženje ključeva za otključavanje dijelova, hvatanje duhova i borbu protiv nekoliko njih u areni. Ovaj ritam se ponavlja kroz igru. Luigi ima pristup trima ključnim alatima: Poltergust usisavaču, Strobulb i Dark-Light lampama. Poltergust služi za hvatanje duhova, ali i za interakciju s okolinom. Strobulb omamljuje duhove i aktivira prekidače, dok Dark-Light Device otkriva skrivena blaga i tragove. Nadogradnje ovih alata su linearne, ali istraživanjem se može držati korak s potrebnim poboljšanjima. Kontrole iz 3DS-a su zadržane, što uključuje specifične postavke za usmjeravanje alata. Neki artefakti, poput Dual Screen uređaja, sada djeluju nostalgično.

USTUPLJENO

Bolja grafika

Luigi’s Mansion 2 HD zadržava svoj humor i osobnost, posebno kroz Luigijeve animacije i smiješne duhove. Profesor E. Gadd ostaje neizbježan lik, iako njegov dizajn nije svima drag. Igra ima dobar tempo između rješavanja zagonetki i hvatanja duhova, uz povremene teže borbe kasnije u igri. Multiplayer mod, Scarescraper, nudi niz nasumičnih izazova za do četiri igrača. Iako se može igrati solo, koordinacija je ključna za uspjeh. Mod je zabavan za nekoliko sesija s prijateljima, ali ne pridonosi znatnom napretku u single-player modu. Vizualno igra je poboljšana, no nije na razini Luigi’s Mansion 3 naslova. S cijenom od 60-ak eura, Luigi’s Mansion 2 HD odabrat će uglavnom fanovi i nostalgičari, kakvima se i sami smatramo. No, čak ako i niste u tom taboru igrača, toplo preporučujemo Luigi’s Mansion 2 HD, posebno ako niste igrali treći nastavak, jer će vam ovo biti odličan uvod u uvjerljivo najbolje izdanje.