18.7.2024., 22:33
Test: Sonos Ace

Zvuk je fantastičan bilo gdje se nalazili

Aktivno poništavanje buke odlično se snalazi u svim situacijama, od buke u prijevozu do žamora u uredu ili kod kuće

Usuđujemo se reći da će za 99 % korisnika Sonos biti uvijek najbolje pogođen izbor zahvaljujući upečatljivim audiomogućnostima, a ne treba izostaviti ni odličnu aplikaciju te jednostavnost upravljanja i povezivanja zvučnika. Iako se dugo šuškalo da će Sonos ući na tržište slušalica, sva šuškanja stala su predstavljanjem impozantnih slušalica naziva Ace. Nedugo nakon predstavljanja dobili smo priliku isprobati ih.

Premium iskustvo

Sonos Ace slušalice stižu u sličnom pakiranju kao i drugi Sonos proizvodi. Dakle, računajte već na premium iskustvo glede pakiranja jer nakon otvaranja kutij, slušalice su pospremljene u putnoj torbi, koja se pak nalazi zaštićena u omotu od neke vrste tkanine. Putna zaštitna torbica prati boju slušalica. Naš testni model stigao nam je u privlačnoj bijeloj boji, a dostupne su još i kao crne. U paketu stižu još i USB-C kabel za punjenje te USB-C na 3,5-mm audiopriključak. Pohvalno je što unutar torbice pronalazimo magnetski prikvačen etui i za kabele, tako da su nam uvijek pri ruci. Uzimanjem slušalica u ruke nemoguće je ostati ravnodušan. Sonos Ace definitivno su jedan od najkvalitetnije izrađenih i najljepših modela na tržištu. Izvana su slušalice oklopljene glatkom i izuzetno robusnom plastikom, a dijelovi poput unutarnje strane obruča te jastučići slušalica koji su u kontaktu s glavom korisnika ispunjeni su memorijskom pjenom i omotani izuzetno mekom i finom umjetnom kožom. Spojevi su skriveni i na taj način dodatno naglašavaju minimalizam.

Slušalice dopuštaju zakretanje pojedine 'sluške' za 90 ° prema van s ciljem lakšeg prenošenja i pospremanja u priloženu putnu torbicu. S masom od 312 grama slušalice vas neće previše opteretiti, štoviše, toliko su udobne da ćete zaboraviti da ih imate, a bez imalo pretjerivanje tvrdimo da su nam ovo najudobnije slušalice koje smo imali na testu.

Audiomogućnosti

Ono što nam se još posebno sviđa glede izrade jesu kontrole. Naime, slušalice imaju samo fizičke tipke, ne i one osjetljive na dodir. Poželite li promijeniti glasnoću zvuka, povući ćete tipku-klizač na obodu desne slušalice, službeno nazvanu Content Key, prema gore ili dolje. Glazbu ćete pauzirati pritiskom te tipke, a na sljedeću ili prethodnu pjesmu prebacit ćete se dvostrukim, odnosno trostrukim, klikom. Tipka ispod Content Keya prebacivat će vas između Active Noise Cancellationa (aktivno poništavanje vanjske buke) i Aware Modea (vanjski mikrofoni prenose zvuk okoline u slušalice), a tipka na lijevoj slušalici namijenjena je uključenju i isključenju Acea te pokretanju uparivanja Bluetoothom, koje valja izvesti prilikom prvog spajanja s mobitelom ili nekim drugim željenim izvorom zvuka. Slušalice mogu istovremeno biti povezane s dva uređaja, primjerice telefonom i računalom, i automatski se prebacivati sukladno potrebi. Aktivno poništavanje buke odlično se snalazi u svim situacijama, od buke u prijevozu do žamora u uredu ili doma. Zvuk je po našem mišljenju fantastičan. Posebno dojmljivi su niski i bas-tonovi, a slušalice pružaju primamljiv udar basa koji će mnogi itekako cijeniti. Uz to, srednji i visoki tonovi također ostaju na visokom nivou, a cjelokupni dojam je izuzetno ugođen zvuk koji će kao i kod prijašnje tvrdnje za zvučnike, zadovoljiti 99 % korisnika. Dodatno zvuk je moguće prilagoditi kroz Sonos aplikaciju. Za bežičnu reprodukciju glazbe zadužen je ugrađeni Bluetooth 5.4 čip koji barata kodecima SBC i AAC, kao i aptX Lossless. Za vlasnike Sonos soundbarova tu je i tehnologija TV Audio Swap koja će na dodir tipke prebaciti zvuk s TV-a na slušalice. Tu valja spomenuti i Spatial Audio i Head Tracking tehnologije koje nude izvrsno audioiskustvo, posebno prilikom gledanja filmova. Za kraj spomenimo kako baterija kapaciteta 1060 mAh nudi tridesetak sati rada slušalica. Ako ćemo o manama, mi smo uspjeli naći jednu - zip zatvarač na putnoj torbici često zaglavi pa valja biti oprezan s njime. I sad dolazimo do cijene. Ona iznosi preporučenih 519 eura. Iako je za mnoge ovo astronomski velik iznos za slušalice, oni koji su već korisnici i koji su upoznati s onime što Sonos nudi znaju što dobivaju za ovaj iznos. To je prvoklasno audioiskustvo koje možemo samo preporučiti.