"Maratonci trče počasni krug" HNK u Osijeku
KRISTIJAN CIMER
28.10.2024., 16:10
KAZALIŠNI SUSRETI U BRČKOM

Dvije nagrade “Maratoncima”

Priznanja su dobili glumac Antonio Jakupčević i kostimografkinja Dubravka Skvrca

Stručni žiri ovogodišnjih Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrikta BiH jednoglasno je donio odluke o nagradama ovogodišnjih Susreta. Među nagrađenima se našla i sjajna ekipa hit-predstave "Maratonci trče počasni krug" Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku: Antonio Jakupčević za najboljeg glavnog, mladog glumca za ulogu Aksentija Topalovića te kostimografkinja Dubravka Skvrca.

- Ne mogu reći da sam znala da će naši "Maratonci" biti ovoliki hit i da će u ovako kratkom vremenu biti odigrani toliko puta. Ono što jesam znala je da će rad s ovom ekipom na tom doista kultnom tekstu biti pravo uživanje. Kad radite s pravim ljudima pravu stvar u pravom trenutku, to mora biti - dobitna kombinacija - uz osmijeh zadovoljstva komentirala nam je redateljica Olja Đorđević dvije nagrade na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH.

U objašnjenju za dodjelu nagrade Antoniju Jakupčeviću žiri festivala navodi: "Žanr unutar kojeg se kreće mladi glumac, gradeći svoju rolu, iznimno je zahtjevan. Igrati grotesku, crnohumornu persiflažu, a ne zagaziti u pretjerivanje – nije nimalo lak zadatak. Mladi Antonio Jakupčević igra precizno, u svakom je prizoru prisutan, "živi" na pozornici i onda kada nema teksta, kada su reflektori usmjereni na nekog drugog. Antonio Jakupčević odigrao je ulogu starca koji ima niz problema, pa tako i pomagala a da bi mogao funkcionirati (štapovi, gebis, i slično), no sve to radi s lakoćom, precizno gradeći ulogu koju igra. Smijeh koji izaziva plemenite je naravi: i unutar žanra koji nije otvoren empatiji, on gradi lice o kojem mislimo i nekoliko dana nakon odgledane izvedbe. Tankoćutnost, duhovitost, studioznost, zaigranost – samo su neke od karakteristika kojima je obdaren ovaj vrsni mladi glumac."

Antonio Jakupčević u "Maratonci trče počasni krug"
KRISTIJAN CIMER

Nagradu koja joj je stigla u ruke kostimografkinja Dubravka Skvrce dijeli i s djelatnicama maskersko-vlasuljarske radionice, koje su zaslužne za izvrsne kreacije maski, vlasulja i frizura. Kako kaže žiri: "Svijet kostima Dubravke Skvrce, baš kao i maska koja im pripada, sagradila je jedan poseban kozmos. Kostimi su istodobno ujednačeni, svi pripadaju jednoj odabranoj stripovskoj estetici, a opet je svaki od njih obogaćen nekom specifičnošću. Upravo zahvaljujući tomu, kostimi i maska odredili su i karakteristike lica. Dubravka Skvrce svojim uratkom snažno označava – s jedne strane – svijet Topalovića, koje oblači i maskira snažnim potezima, a – s druge strane – gradi svijet onih gostujućih u svijetu Topalovića. To su, između ostalih, kostimi ženskih likova, što ih kostimografkinja boji suptilnijim tonovima. (...) Primjerice, začudan je potez napravila gradeći od graciozne pojave glumice Ivane Soldo Čabraja lik Olje – žene široke i stamene. Dubravka je Skvrce pokazala kako kostimografkinja može biti ujedno i kiparica."

KONCERT U DVORANI FRANJO KREŽMA

U nedjelju 3. studenoga će Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku pod ravnanjem maestra Mare Rice s početkom u 20 sati otvariti Nedjeljni ciklus u dvorani Franjo Krežma. Koncertni program posvećen je trojcu skladateljskih velikana ujedinjenih u pojmu bečke klasike: Mozartu, Haydnu i Beethovenu. Uvertira operi Čarobna frula, Haydnova Londonska simfonija i Beethovenova Peta, Sudbinska simfonija za finale, glazbom će uveličati nedjeljno studenačko večer u Osijeku. Ulaznice se mogu lupiti na: https://core-event.co/.../orkestar-hnk-osijek-dirigent.../ i na porti Kulturnog centra od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati.

Podsjetimo, sljedeća premijera HNK-a u Osijeku bit će predstava "Sokol ga nije volio" 8. studenoga, u režiji Filipa Šovagovića.