Muzejska udruga istočne Hrvatske
Branka Starčević Tesari
26.10.2024., 18:30
GRADSKI MUZEJ POŽEGA

Muzejska udruga istočne Hrvatske: Stotinjak stručnjaka iz 22 muzeja održalo godišnju skupštinu

POŽEGA

Stotinjak stručnjaka i muzealaca iz 22 muzeja Muzejske udruge istočne Hrvatske održalo je svoju godišnju skupštinu u Požegi, gdje im je domaćin bio Gradski muzej, čiji se novi postav prostire na 600 kvadratnih metara, a na novim radnim prostorima, izložbenim i edukacijskim dvoranama, ukupno je 1700 kvadratnih metara korisnog prostora.

Dobrodošlicu im je poželjela, u ime domaćina koji u ovoj godini slavi 100 godina Muzeja, ravnateljica Ljiljana Marić.

Muzejska udruga istočne Hrvatske

Muzejska udruga istočne Hrvatske

- Naša radost nije samo zbog skorašnjeg stoljeća djelovanja, i to što smo najstariji zavičajni muzej u istočnoj Hrvatskoj, nego još više što smo obdareni novim stalnim postavom. Potres koji je pogodio naš muzej prije 29 godina, nanio je štete koje su dugo vapile za obnovom. Neki od vas mogli su se i sami uvjeriti u kojim smo uvjetima radili, gdje je bila smještena građa i gdje smo priređivali izložbe. Neki dijelovi muzeja izgledali su kao polu ruševina i šupa, a danas možemo reći da imamo palaču. Pravo je to čudo o kojoj su sanjale generacije naših muzealaca, a mi smo doživjeli da taj san danas i živimo, rekla je Marić.

Do kraja godine Muzej ima sedam izložbi, a priprema se i prvi katalog stalnog postava, promocija novog muzejskog dvorišta kroz manifestacije „Pod muzejskim nebom“, promoviranje stalnog postava kroz Happy hour i društvene mreže, rad na novim muzejskim suvenirima i tradicionalnom kalendaru.

Muzejska udruga istočne Hrvatske
Branka Starčević Tesari

Predsjednica Muzejske udruge istočne Hrvatske Marina Vinaj zahvalila je na domaćinstvu i izrazila radost što je među današnjim muzealcima veliki broj mladih, koji će nastavljati živjeti muzeje istočne Hrvatske.

- Rekla bih da je Požega danas najmuzealniji grad u Hrvatskoj, a i šire. Ne samo zato što je dočekala svoj predivan Muzej, već zato što su ju danas došli pohoditi slavonski muzealci, članovi Muzejske udruge istočne Hrvatske. Danas ćemo, kao i prije godinu dana, razgovarati o napretku naših muzeja, o našim izložbama, budućim planovima, a nadamo se i o nekom novom muzeju. Posebno me raduje što već dugi niz godina u muzeju vidim toliko mladih ljudi. Hvala vam od srca, rekla je Vinaj.

U ime grada Požege muzealce je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović. Nagladila je značaj projekta obnove Gradskog muzeja Požega, na koji su izrazito ponosni. Zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha poželio je svima mnogo uspjeha u njihovom djelovanju.