Matica hrvatska VSŽ
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
25.10.2024., 18:14
20. Dani Matice hrvatske u VSŽ

Vinkovci: Predstavljena je knjiga soneta Ljerke Mikić “U korijenima”

Predstavljanjem knjige soneta Ljerke Mikić "U korijenima", u izdanju prijateljskog Ogranka MH iz Orašja, u dvorani vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske započeo je vinkovački dio programa jubilarnih, 20. Dana MH u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Sretni smo što smo uspjeli održati evo već 20 godina Dane Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Zajednički ih organiziraju ogranci iz Iloka, Županje, Vukovara i Vinkovaca. Vrijednost Dana je u tome što mi u jednom kratkom razdoblju, koliko oni traju, posebno intenziviramo naša događanja i još jednom pokažemo sve ono što je Matica, koje je njezino značenje za hrvatski narod, za njegovu opstojnost, i to na svim područjima, od gospodarstva do kulture, športa i svega ostaloga. Organizacijom Dana želimo biti prisutniji u našim sredinama i pokazati nešto intenzivnijim slijedom događanja značenje i ulogu ogranaka koji djeluju na području naše županije - rekao je predsjednik vinkovačkog ogranka Dražen Švagelj.

Podsjetimo da je svoj program Mjeseca već započeo i vukovarski ogranak, a domaćin službenog, svečanog otvorenja početkom studenoga bit će OMH u Županji. Vinkovački matičari već najavljuju nekoliko sadržaja, za neke se još utvrđuju datumi, a najave svih događanja mogu se pratiti preko njihove Facebook i web-stranice.

Za proteklih 20 godina u organizaciji programa vinkovačkom Ogranku kao suorganizatori pridruživali su se Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, Gradski muzej Vinkovci, GK "Joza Ivakić", GŠ Josipa Runjanina, Gimnazija M. A. Reljkovića, Župa sv. Euzebija i Poliona, Župa sv. Nikole biskupa, HMI Podružnica Vukovar i mnogi drugi, a program je održavan uz potporu Grada Vinkovaca, VSŽ i donatora.

O knjizi sonetnih vijenaca "U korijenima" Ljerke Mikić, koja je do sada objavila još pet zbirki poezije i dvije knjige meditativnih tekstova, govorili su Vidan Janjić, Višnja Sorčik i autorica Ljerka Mikić.

- Svi kažu kako je sonet najzahtjevnija pjesnička vrsta, ali ja sam, Bogu hvala, vjerujem nekako uspjela, a krenula sam od kraja prema početku. Prvo sam napisala madrigal, petnaesti sonet, a onda sam se vratila na početak i krenula s prvim sonetom pa do petnaestoga. Progovaram općenito o životu, o odnosima među ljudima, o vjeri, nadi, ljubavi, znači o svemu onome što život čini životom i što ljude čini ljudima – pojasnila je Mikić i objasnila naslov, koji označava njezin povratak vezanom stihu te podsjetila kako je u prvoj zbirci poezije započela s vezanim stihom, i potom je prešla na slobodni stih, a kako se soneti pišu vezanim stihom, zatvorila je krug i vratila se svojim pjesničkim korijenima.

Sudjelovale su i vinkovačke gimnazijalke Lia Milanović, Maja Nađorđ i Filipa Turalija, koje je pripremila mentorica Marija Tikvić.