Osijek, 24. 10. 2024., 3. gimnazija, svečano obilježavanje, ugradnja memorijalne pločice s imenom - Helena Sablić Tomić, Družba "Braća Hrvatskog Zmaja", Andrija Mutnjaković; Helena Sablić Tomić; Antun TucakSNIMIO BRUNO JOBST

Andrija Mutnjaković, Helena Sablić Tomić i Antun Tucak

BRUNO JOBST
25.10.2024., 18:17
AUKOS I DRUŽBA HRVATSKOG ZMAJA

Memorijalna pločica Helene Sablić Tomić i dokumentarni film Andrije Mutnjakovića

Pretpremijera dokumentarnog filma "Andrija Mutnjaković: kuća kao tratinčica" održana je u Salonu 33 osječke Akademije za umjetnost i kulturu, u organizaciji AUKOS-a i Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" - Zmajskog stola u Osijeku.

Andrija Mutnjaković (Osijek, 1929.) hrvatski je arhitekt, urbanist, teoretičar arhitekture i umjetnosti, dizajner i oblikovatelj interijera, pisac monografskih bilješki, esejist i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Član je Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" - Zmajskog stola u Osijeku, Zmaj Osječki III., autor je Rondela hrvatskih nobelovaca na ulazu u Tvrđu te glavni urednik biblioteke Mursa aeterna u izdanju Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a Osijek koja kroz dvadeset naslova u dvojezičnom izdanju promovira Tvrđu i Osijek.

U dokumentarnom filmu "Andrija Mutnjaković: kuća kao tratinčica", nastalom u produkciji AUKOS-a, Oksimorona i Klinike kreativnosti, i snimanom na lokacijama Zagreb - Žepče - Osijek, prezentiraju se njegova najvažnija ostvarenja unutrašnjeg oblikovanja kao što su Filmoteka 16, Savska 9 u Zagrebu, Dramsko kazalište Gavella i Frankopanska ulica u Zagrebu te važnija arhitektonska ostvarenja kao što su Gimnazija Lucijana Vranjanina, Trg hrvatskih Pavlina 1, Zagreb, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Prištini i Kazalište Trešnja u Zagrebu.

Osijek, 24. 10. 2024., Rektorat, Andrija Mutnjaković - akademik, pretpremijera, dokumentarni film - Andrija Mutnjaković - kuća kao tratinčicaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

U filmu je upotrijebljena dokumentarna arhiva kojom se prikazuje djelo akademika Mutnjakovića u vremenu nastajanja. Dokumentarac je rađen kao promocija osobi kojoj je grad uz rijeku Dravu bio stalna i trajna inspiracija i motivacija, pri čemu je poseban naglasak stavljen na Mutnjakovićev rodni Osijek, čije su vedute nit vodilja za priču o osobi koja je u hrvatskoj arhitekturi i kulturi mijenjala perspektive, razmišljajući o Osijeku kao idealnom gradu s brojnim potencijalima.

- Ovo je prije svega film o mom životu i drago mi je da je tako, to je bila jako lijepa i korisna odluka. Mislim da je to puno interesantnije nego da govori o mojoj arhitekturi jer moja se djela mogu lako naći, ona se nalaze na ulici, na trgu, u literaturi. Mislim da je film napravljen korektno, lijepo, čak i vrlo duhovito, te se nadam da će biti zanimljiv gledateljima. Njegova je vrijednost u tome što pokazuje kako jedan Osječanin od skromnoga života preko osječke gimnazije može postati akademik. To je zapravo poruka učenicima da shvate kako idu u gimnaziju koja je dala dva nobelovca te da i oni imaju šansu da jednoga dana budu nobelovci - kazao je Andrija Mutnjaković.

Osijek, 24. 10. 2024., 3. gimnazija, svečano obilježavanje, ugradnja memorijalne pločice s imenom - Helena Sablić Tomić, Družba "Braća Hrvatskog Zmaja"SNIMIO BRUNO JOBST

Helena Sablić Tomić

BRUNO JOBST

Neposredno prije pretpremijerne projekcije filma "Andrija Mutnjaković: kuća kao tratinčica", u organizaciji Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" - Zmajskog stola u Osijeku u atriju zgrade III. gimnazije svečano je obilježena ugradnja memorijalne pločice s imenom nove akademkinje Helene Sablić Tomić u spomen-ploču članovima HAZU-a.

- Hvala Družbi "Braća Hrvatskoga Zmaja" - Zmajskom stolu u Osijeku, a posebno Zmaju Sovićkom, bez kojega ne bi bilo ni ove spomen-ploče ni ove energije, i Zmaju Osječkom III., koji je podrška Zmaju Sovićkome i bez kojega ne bi bilo svih naših projekata. Počašćena sam i ponosna. Išla sam u III. gimnaziju; bila je to jedna dobra generacija i nadam se da će moje ime na ovoj spomen-ploči biti samo jedno u nizu imena iz te generacije - rekla je Helena Sablić Tomić.