GOJKO MITIĆ
24.10.2024., 13:35
Caffe bar Trica

Slavica Barbić izložbom "Ususret slici" poručuje: "Nikad nije kasno za novi hobi"

Prijevremena mirovina urodila je impresivnim apstraktnim akrilima na platnu

U svima omiljenom caffe baru Trica, u srijedu je službeno otvorena izložba akrila na platnu "Ususret slici" autorice Slavice Barbić. Nova umjetnica u usponu, počela je slikati u 59. godini života zahvaljujući prijevremenoj mirovini i slobodnom vremenu. Poznata kao sveučilišna specijalistica ekonomije i službenica u Gradu Osijeku, u drugoj je životnoj fazi kruta pravila i strogo držanje zamijenila potpuno slobodnim i kreativnim izražavanjem.

- Budući da se bavim slikanjem tek godinu dana, izložba se zove "Ususret slici" jer je ovo zaista moj prvi susret sa kistom i bojama od osnovne škole. Moram priznati da sam zaista bila vrijedna, od Nove godine napravila sam oko četrdesetak slika od kojih je izloženo petnaest. Jako sam sretna i zadovoljna što sam se prepustila tom novom hobiju gdje mogu izraziti sve ono što osjećam, sve ono što sam više godina voljela i čemu sam težila. Oduvijek sam htjela napraviti nešto za sebe, da ispunim samu sebe i ostvarim neostvarene snove, a sada napokon imam dovoljno vremena za to. Većina motiva su apstraktne slike, to su motivi koji su modernog tipa i koje uglavnom voli mlađa publika. Ta jednostavnost kod njih me nekako najviše inspirira, te slike daju gledatelju na maštu da vide ono što sami i žele. Poruka izložbe je da nikada nije kasno. Svatko se može odlučiti za neki hobi, napraviti nešto svoje iz ljubavi i skupiti hrabrosti da to pokaže javnosti bez obzira na životnu dob. - naglašava Barbić.

Kustos izložbe Igor Loinjak u slikama Slavice Barnabić vidio je nešto doista posebno, ono što ga je pratilo kroz cijelu njegovu umjetničku karijeru.

- Još sam se u studentskim danima počeo zanimati za segmente naivne umjetnosti, neke oblike akademskih autsajderskih umjetnika i za taj jedan oblik umjetnosti koji nije čvrsto naslonjen na ono što muzeji i galerije isključivo prikazuju. Takva usputna linija umjetnosti, osobito slikarstva, mi je oduvijek interesantna. Pratio sam ju i pisao o njoj te nastojao u tim djelima pronaći one kvalitete koje imaju i djela akademskih umjetnika. Kada sam vidio slike gospođe Barbić, kroz analizu vidio sam da slike u sebi nose kompozicijsku vještinu koju Barbić ima kada oblikuje te forme, a vidio sam i spretno baratanje koloritom. - govori Loinjak.

GOJKO MITIĆ

Tajnu njezine uspješnosti, Loinjak pripisuje onom iskonskom - čistom talentu. Sve što je trebalo je, izgleda, pravi trenutak koji će rasplamsati strast prema slikanju.

- Barbić je uspjela u tom vrlo kratkom bavljenju slikarstvom postići jako puno što je zasigurno dio njezina talenta. To se ne događa često, uglavnom ljudi koji u kasnijoj dobi posežu za slikarstvom ili kiparstvom su oni koji su se već bavili time usputno od mlađih dana. Interesantno je da Barbić unazad godinu dana kreće od jednog vrlo malog segmenta i do sada razvija sve što možemo vidjeti na ovoj izložbi. Vrlo vješto se snalazi u apstrakciji, a figuracija također ima svoje dobre strane. Taj talent koji ona posjeduje je preduvjet da jako spretno i slikovito pleše između figurativnog i apstraktnog, koloristički primamljivog i vrlo rafiniranog, spretno izvedenog uobličavanja forme koje stavlja na svoja platna - zaključuje Loinjak.