SLATINA, Srđan Đuričić, Martina Kostanjevac i Ilija Nikolić, 24.12.2024., snimio Petar Žarković

Srđan Đuričić, Martina Kostanjevac i Ilija Nikolić

Petar Žarković
24.10.2024., 11:37
Međunarodni glazbeni festival

Odjeci 30. Dana Milka Kelemena: Ta je kulturna manifestacija postala sinonim grada Slatine

Posebnost ovogodišnjega festivala prisutnost je skladatelja Kelemena u svim festivalskim programima

Slatina je od 11. do 21. listopada bila domaćin jubilarnoga, tridesetog Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena. Riječ je o manifestaciji koja je tijekom tri desetljeća okupljala najznačajnije glazbenike, likovne i scenske umjetnike te književnike iz Hrvatske i brojnih europskih i zemalja s drugih kontinenata. Time je postala jednim od najznačajnijih kulturnih događanja u Virovitičko-podravskoj županiji i Hrvatskoj te stekla nesumnjivi ugled daleko izvan hrvatskih granica, a svoje mjesto osigurala u kalendarima brojnih uglednih glazbenika.

SLATINA, Zagrebačka filharmonija i violinist Goran Končar, 24.12.2024., snimio Petar Žarković

Zagrebačka filharmonija i violinist Goran Končar

Petar Žarković
SLATINA, Pijanisti Renata i Ivan Karša, 24.12.2024., snimio Petar Žarković

 Pijanisti Renata i Ivan Karša

Petar Žarković

Dakako, za sve što su Dani Milka Kelemena u Slatini postigli najzaslužniji je upravo taj suvremeni skladatelj, dirigent i pedagog, istražitelj novih zvukova, rekli bismo glazbeni inovator, koji je od rodne Slatine do počivališta u njemačkom Stuttgartu proputovao cijeli svijet, ne samo kao promatrač, nego i kao tumač suvremene glazbe na brojnim sveučilištima – Yale u New Havenu u SAD-u, Montrealu u Kanadi, Buenos Airesu u Argentini, Rio de Janeiru u Brazilu, Sydneyju u Australiji. Osnivač je i organizator Muzičkog biennala Zagreb. Uz brojne nagrade u zemlji i inozemstvu, njegova Slatina odužila mu se priznanjem počasnoga građanina, Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska glazbena unija i Hrvatska radiotelevizija dodjelom diskografske nagrade Porin za životno djelo, Republika Hrvatska dodjelom Nagrade Vladimira Nazora za životno djelo, KulturForum Europa nagradom Kultur Preis Europa (Europskom nagradom za kulturna postignuća) za Muzički biennale, a Sveučilište u Zagrebu dodjelom počasnog doktorata.

SLATINA, Roya Quartet, 24.12.2024., snimio Petar Žarković

Roya Quartet

Petar Žarković

Festival u Slatini zajedničkim su naporima utemeljili i pripremali Milko Kelemen i urednica Marinianis radija Jadranka Srdoč, uz puno razumijevanje i potporu tadašnje gradske vlasti u Slatini, gradonačelnika Ivana Levara i pročelnika za društvene djelatnosti Matije Perkovca. Festival je sve do 2019. godine organizirala udruga u kulturi Dani Milka Kelemena pod vodstvom Jadranke Srdoč, a zatim organizaciju preuzima Glazbena škola Milka Kelemena. Skladatelj Kelemen preminuo je 2018. godine, a Jadranka Srdoč kao počasna predsjednica festivala izgubila je životnu bitku 2021. godine. Složena organizacija festivala postala je preveliko opterećenje za Glazbenu školu pa je ove godine, kad se obilježava 30 godina te manifestacije i sto godina od rođenja Milka Kelemena, organizaciju preuzeo Grad Slatina s Festivalskim odborom na čelu s v.d. gradonačelnika Ilijom Nikolićem.

SLATINA, Cantus Ansambl, 24.12.2024., snimio Petar Žarković

Cantus Ansambl

Petar Žarković
SLATINA, Zagrebački solisti i kontrabasist Antal Papp, 24.12.2024., snimio Petar Žarković

Zagrebački solisti i kontrabasist Antal Papp

Petar Žarković

U suradnji s Programskim vijećem festivala, osmišljen je i organiziran doista kvalitetan program s uglednim glazbenicima i ostalim sudionicima. Vrlo primjereno i u skladu sa slavljeničkom obljetnicom, u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina postavljena je izložba plakata s programima svih dosadašnjih festivala. Ogranak Matice hrvatske u Slatini organizirao je predstavljanje trećeg, dopunjenog i proširenog izdanja Kelemenove knjige Poruka pateru Kolbu. O knjizi objavljenoj u Maloj slatinskoj biblioteci govorila je viša predavačica na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu dr.sc. Mirna Sabljar. Koncert otvorenja 30. Dana Milka Kelemena održala je Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera, klavirski recital izveli su pijanisti Renata i Ivan Karša, koncerte su održali slovenska glazbena skupina saksofonistica Roya Quartet i zagrebački Cantius Ansambl pod ravnanjem Berislava Šipuša, a festival su koncertom zaključili Zagrebački solisti s umjetničkim voditeljem Sretenom Krstićem. Posebnost ovogodišnjega festivala prisutnost je skladatelja Milka Kelemena apsolutno u svim festivalskim programima. Osim predstavljenih plakata i njegove Poruke pateru Kolbu, izvedena su Kelemenova djela Koncert za violinu i orkestar (Zagrebačka filharmonija i Goran Končar), Tango za klavir (Ivan Karša), Nonet (Cantus Ansambl), Good-bye my Fancy (Ivan Novinc i Petra Akrap), Koncertantne improvizacije, Concertino za kontrabas i gudače (Zagrebački solisti i Antal Papp), a Roya Quartet izveo je Homage Milku Kelemenu skladatelja Günthera Zechbergera.      

SLATINA, Sanja Mrzljak Jovanić, Mirna Sabljar i Danijel Vilček, 24.12.2024., snimio Petar Žarković

Sanja Mrzljak Jovanić, Mirna Sabljar i Danijel Vilček

Petar Žarković

Osobe izravno uključene u organizaciju festivala ocjenjuju da je to bila još jedna iznimno uspjela manifestacija. Ravnateljica Gradske razvojne agencije Slatine Martina Kireta ističe da je ove godine Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena značajan iz dva razloga. – Slavili smo 30 godina postojanja festivala i 100 godina rođenja maestra Milka Kelemena. Slatinskoj publici, ali i svim drugim gostima pružili smo ugledne poznate umjetnike kroz glazbeno i vizualno iskustvo. Grad Slatina kao organizator ima i dalje zadaću promicati avangardnu glazbu Milka Kelemena, koji nas je zadužio svojim radom i reputacijom koju je imao u domovini i inozemstvu, životnim djelom i iznimnom ostavštinom te mu na ovaj način zahvaljujemo. – kaže ravnateljica Kireta.

Direktorica Turističke zajednice grada Slatine Martina Kostanjevac izrazila je veliko zadovoljstvo suradnjom na organizaciji i provedbom festivala. – Ta je kulturna manifestacija postala sinonim grada Slatine i turizma u toj destinaciji, što se moglo i vidjeti kroz posjećenost festivalskih programa. Drago nam je da su ljudi prepoznali ono što im je Grad Slatina u okviru festivala ponudio, i nadamo se još većem odazivu već slijedeće godine. – rekla je direktorica Kostanjevac.

Kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić kaže da su nakon festivala ostale "prvenstveno pozitivne emocije i iskustva, kako s glazbenoga, tako i vizualnog aspekta". – Kao i svake godine, i ovogodišnji festival ispunio je svoju zadaću, a to je promocija glazbenog stvaralaštva Milka Kelemena i kroz nju Kelemenove riječi o nepostojanju malih ili velikih gradova. Upravo misao o deprovincijalizaciji ponajbolje je vidljiva kroz sadržaj festivala koji je ove godine ponudio presjek suvremene i klasične glazbe, i na taj način napravio vrlo zanimljivu sintezu u kojoj su uživali svi posjetitelji. – zaključio je kustos Đuričić.