Zagrebački solisti u Dvorani Franjo Krežma 2022.
KRISTIJAN CIMER
23.10.2024., 17:58
JOŠ JEDAN SJAJAN KONCERT KREŽMINOG CIKLUSA

Zagrebački solisti oduševljeni Dvoranom Franjo Krežma

Osijek rastura! Nastupili smo sinoć u dvorani Franjo Krežma u organizaciji Kulturni centar Osijek u sklopu Krežminog ciklusa. Predivna i rasprodana dvorana, odlični domaćini i kompletna atmosfera bez obzira na iskustvo uvijek i od nas izvuče još bolji nastup. Osijek nema samo stadion, nego i dostojnu dvoranu za vrhunska kulturna događanja, a i brojnu publiku jednako dostojnu takve infrastrukture. Bravi! - napisali su Zagrebački solisti na Facebooku nakon koncerta u osječkoj novoj dvorani, koja je oduševila i njih, kao i sve izvođače koju su tamo do sada nastupili.

Renomirani hrvatski ansambl sa sedam desetljeća dugom tradicijom postojanja i vrhunskih izvedbi u Osijeku su nastupili u svojoj slavljeničkoj godini. Svečanim koncertom u Lisinskom u veljači ove godine jedan od najstarijih hrvatskih ansambala obilježio je svojih 70 godina djelovanja tijekom kojih je održao gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 70 nosača zvuka i zadržao stalnu, i zavidnu razinu kvalitetu muziciranja. Skupio se impresivan popis koncertnih pozornica na kojima su svirali. Njujorški Carnegie Hall, sydneyska Opera, londonski Royal Festival Hall, pariški Versailles, Concertgebouw, bečki Musikverein….samo su neki od njih. Impresivan je i popis velikih imena hrvatske i međunarodne glazbene scene s kojima su Solisti nastupali (Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Pierre Fournier, Leonard Rose...), kao i broj nagrada i priznanja koja su za svoj rad primili (nagrade Vladimir Nazor, Milka Trnina, Josip Štolcer Slavenski, više Porina…).

Od 2012. Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije. Članovi su Krunoslav Marić, Saki Kodama, Marko Glogović, Davor Philips, Ivan Novinc, Val Bakrač (violine), Hrvoje Philips, TajanA Škorić (viole), Luka Galuf, Vid Veljak (violončela) i Antal Papp (kontrabas).

Na rasprodanom koncertu u Osijeku izveli su Corellijev Concerto grosso u D-duru, Mozartovu Koncertantnu simfoniju u Es duru za violinu, violu i gudače uz solističku izvedbu koncert majstora Sretena Krstića i violista Hrvoja Phillipsa te Bartokov Divetimento za gudače.