OSIJEK- 30.09.2021., Akademija za umjetnost i kulturu, najava PUNKT festivala, intermedijalni festival književnosti, Nebojša Lujanović.Foto: Andrea Ilakovac
ANDREA ILAKOVAC
23.10.2024., 15:14
KAZALIŠTE VIROVITICA

Premijerno “Tvornica Hrvata”

U Kazalištu Virovitica u petak, 15. listopada, u 19.30, premijerno će biti izvedena predstava “Tvornica Hrvata”, prema djelu Nebojše Lujanovića, dobitnika nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman 2023. godine. Riječ je o koprodukciji Kazališta Virovitica i Teatra Erato.
U procijepu između salonskih rasprava jesmo li u književnosti završili s temama rat(ov)a devedesetih ili je za pisanje najvažnija vremenske distanca, Nebojša Lujanović napisao je roman u kojem se bavi najsramotnijim i najapsurdnijim pitanjem toga doba – jesmo li mi naši? U bijegu od rata jedna obitelj iz srednje Bosne pokušava pronaći novi početak u Zagrebu. No, umjesto dobrodošlice, dočekuju ih sumnjičavi susjedi i život na rubu egzistencije. Sve se mijenja kad majka preuzme bizarni posao u “tvornici Hrvata”, mjestu gdje se identiteti i dokumenti stvaraju u hodu, a spas se plaća gotovinom. Ispričana kroz oči dječaka koji prebrzo odrasta u ratnim vremenima, ova priča donosi dirljivu i crnohumornu perspektivu na borbu za preživljavanje i vlastiti identitet.
Nebojša Lujanović uvjerljivim je glasom, s osjećajem za nijansiranje sitnih detalja na rubovima tragedije i komedije, napisao roman o ljudima koji se teško mogu složiti koje je boje bio ormar u njihovu nekadašnjem domu, jer događaji potiskuju sjećanja, ali nikada neće do kraja klonuti duhom. Ovo je roman koji ipak završava smijehom, možda i zato što je jasno da njegovi protagonisti neće postati netko drugi – iako se to od njih traži i sami se oko toga trude – nego će ostati svoji. I dobro je da je tako, za život i za priču.
Glume: Sanja Vejnović, Mladen Kovačić, Draško Zidar, Snježana Lančić, Sara Lustig, Goran Vučko i Igor Golub. Redatelj je Dražen Krešić. Druga izvedba je 26. listopada. Cijena ulaznice je 8 eura, a možete ih rezervirati pozivom na broj 033/721-330 ili preko maila [email protected] te ih kupiti na blagajni kazališta prije predstave.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA