SLATINA, Feručo Lazarić, 21.10.2024., album slijepog putopisca
Album slijepog putopisca
22.10.2024., 18:52
MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Feručo Lazarić: Prigrlio sam svoju sljepoću i postali smo prijatelji

SLATINA

Jedan od programa koje su vrijedne knjižničarke Gradske i knjižnice i čitaonice Slatina na čelu s ravnateljicom Sanjom Pajnić pripremile u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige putopisno je predavanje Feruča Lazarića, slijepog planinara i svjetskog putnika koji je svoje doživljaje opisao u dvjema knjigama.

SLATINA, Feručo Lazarić, 21.10.2024., snimio Petar Žarković

Feručo Lazarić

Petar Žarković

Svetvinčent u srcu Istre, malo mjesto sa samo 245 stanovnika, ponosno je na toga pustolova i putopisca, umirovljenog strojarskog tehničara, koji je od bolesti koja je rezultirala sljepoćom izvukao sve najbolje.

– Slijepa sam osoba, ali sljepoća mi nije prepreka da živim život punim plućima. Oslijepio sam prije 30 godina, kad je došlo do ablacije retine, ali ja nisam htio ići na operaciju jer volim kretanje, penjanje, plesanje, skakanje… A da sam išao na operaciju, vidio bih samo nekoliko metara, ali sve bi mi bilo uskraćeno i ograničeno – od naglog pokreta glavom do najmanjih napora ili dizanja tereta, a ja u svemu tome uživam. Ne bih bio sretniji čovjek da vidim. Prigrlio sam svoju sljepoću i postali smo prijatelji.

SLATINA, Feručo Lazarić, 21.10.2024., album slijepog putopisca
Album slijepog putopisca

Opisao je Feručo kako se kreće i planinari: lijevom rukom drži se za ruksak svoga pratitelja, a u desnoj drži svoj planinarski štap. Skupio je, kaže 155 planinarskih žigova, a ispenjao je Olimp, Karpate, Musalu, Triglav, Kilimandžaro, bio je na Alpama, prohodao je 1100 kilometara od Crne Gore do Pule, a ima još mnogo planova. Napisao je dvije knjige. Nakon prve "Planinarenje na slijepo" proširio je svoje planinarske aktivnosti na jahanje, plesanje, bicikliranje, pa i na borilačke vještine, i sve to opisao je u drugoj knjizi "Na drugi način lijepo". A sada nastaje i treća.

SLATINA, Feručo Lazarić, 21.10.2024., album slijepog putopisca
Album slijepog putopisca

– Sljepoćom sam više dobio nego što sam izgubio, jer sigurno ne bih napisao te knjige da nisam slijep. U pisanju treće knjige vodim se izrekom francuske spisateljice Franncoise Sagan: Živim da pišem, a da bih živ jela moram pisati. Za mene živjeti znači, pored ostaloga, putovati, upoznavati ljude i krajeve, običaje, kulturu, gastronomiju, i ja upravo to radim. Upoznajem krajeve i ljude koje sigurno ne bih upoznao da nisam slijep, i to je bogatstvo.

Ispričao je Feručo kako je u mladosti skijao, a kad je ostao slijep kako je počeo putovati i planinariti skijaškim stazama, kako je putovao po svijetu sa suprugom i drugim pratiteljima, a posjetio je Peru i svjetski poznate lokalitete Machu Picchu i jezero Titicaca, bio je u Zanzibaru i Tanzaniji na istoku Afrike, u planu je Nepal i Himalaja…

SLATINA, Feručo Lazarić, 21.10.2024., album slijepog putopisca
Album slijepog putopisca

Feručo Lazarić u svojoj se svestranosti bavi i glazbom pa je autor skladbe "Život je lijep i kad si slijep". Opisi njegovih putovanja i susreta s ljudima na tim putovanjima diljem svijeta popraćeni su projekcijom fotografija koje potvrđuju njegovu hrabrost, veliku istraživačku upornost i životnu radost unatoč više nego značajnom tjelesnom nedostatku.