ELENA LUKIĆ
22.10.2024., 16:40
FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI PUnKt

Cilj: Sintetizirati različite oblike umjetnosti kao i nove umjetničke izričaje

Gosti festivala bit će brojni hrvatski i inozemni prozaici, kritičari, pjesnici, esejisti, novinari, povjesničari te nastavnici

Na Akademiji za umjetnost i kulturu u utorak je najavljeno i otvoreno četvrto izdanje intermedijalnog festivala književnosti PUnKt, koji će trajati do 24. listopada. Organizator festivala je Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, a suorganizator Filozofski fakultet u Osijeku uz podršku Društva hrvatskih književnika i nakladničke kuće Meandar Media.

Povezanost

Ono što povezuje Panoniju (P), umjetnost (U), nove medije (N), književnost (K) i teoriju (T), ujedinjeno je u tri dana ovoga festivala koji će se održati u prostorijama AUKOS-a, FFOS-a te u cafe-baru Grejp. Glavna je ideja Festivala, uz interpretaciju književnih djela iz perspektiva studenata i mentora/profesora, predstavljanje hrvatskih i inozemnih autora koji tumače svoja interpretirana djela.

- Već treću godinu dolazim pred vas i poštovane kolege, ono što je najvažnije u ovom trenutku su studenti - ovo je vaš festival. Netko od vas tko je uložio najviše energije, treba i mora otvoriti PUnKt, to govorim jer ste vi učinili apsolutno sve. Mi smo čisto ona jedna logistika koja je pribavila nešto sredstva. Uvijek se nadam i govorim kako će sljedeći PUnKt otvoriti upravo netko od vas studenata jer vi to i zaslužujete. Bilo mi je izuzetno drago pročitati popis renomiranih hrvatskih intelektualaca, književnica i književnika koji sudjeluju na ovogodišnjem PUnKtu. Čuda su učinili s vašim predlošcima studenti, i to je ono u čemu ćemo mi uživati tijekom ova tri dana - rekao je dekan FFOS-a, prof. dr. sc. Ivan Trojan.

ELENA LUKIĆ

Cilj je festivala sintetizirati različite oblike umjetnosti te njegovati otvorenost prema novim umjetničkim izričajima. Ovakva važna događanja, osim što oplemenjuju osječku kulturnu i društvenu scenu, nude i drukčiji koncept umjetničke prezentacije kao mjesta međusobne suradnje i kulturne komunikacije. Dekan Ivan Trojan istaknuo je važnost povezanosti AUKOS-a i FFOS-a kao temeljnih elemenata osječke scene.

- Pozivam vas u svoje ime na Filozofski fakultet, koji pokušava u središte zbivanja postaviti studenta, a to ćete imati prilike vidjeti na dionici PUnKta koja će se odviti kod nas. Naša dugogodišnja suradnja plod je pozitivne i prijeko potrebne komunikacije između Filozofskog fakulteta i Akademije jer smo vezani pupčanom vrpcom. Ono što smo dekanica Helena Sablić Tomić i ja pokušali učiniti s PUnKtom je stvoriti jedan čvrsti most između naših dviju institucija jer oboje znamo da smo mi u srži svakog gospodarskog napretka ovog grada. Čestitam vam na svemu što se učinili, znajte da se ubuduće imate komu obratiti, tu su Akademija i Filozofski fakultet - a vi ste u središtu.

Organizacijski i logistički PUnKt produkt je zajedničke suradnje mentora/profesora i kreativnih studenata čija je uloga u ovom projektu stoga ponovno od iznimne važnosti. Festival je i zamišljen kao niz zanimljivih kulturnih i umjetničkih događanja koja će u različitim ulogama iznijeti upravo studenti pod vodstvom svojih mentora/profesora. Program Festivala je koncepcijski podijeljen u dvije osnovne glavne cjeline: umjetničke obrade književnih djela – Interpretacije (odabrane književne predloške i autore obrađivali su studenti u okviru svojega studijskog usavršavanja) te razgovore s interpretiranim književnicima – Recepcije.

Odlična prilika

Asistentica na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Iris Tomić pozdravila je nazočne u ime organizacijskog tima festivala.

- Dobro došli na ovo posebno izdanje festivala, neka nova ekipa je ovaj put stala iza PUnKta uz, naravno, naše stalne partnere. Budući da na Akademiji potičemo održivi razvoj u umjetnosti i kulturi, program ovogodišnjeg izdanja je u digitalnom obliku. Vidjet ćete tako na svim vratima QR kodove koje skenirate i gdje možete pronaći program festivala. Hvala svima što su došli i nadam se da ćete uživati u našem četvrtom PUnKtu - naglasila je Tomić.

Spajanje više vrsta umjetnosti i načina kreativnoga izražavanja (izložbi likovnih radova, umjetničkih instalacija, dramskih izvedbi, uglazbljenih književnih djela, tjelesnoga čitanja poezije, kreativnih videoradova, čitanja djela kroz tehnologiju virtualne stvarnosti i drugoga) koje u svojim obradama i interpretacijama polaze od zajedničke polazišne točke, književnosti, temeljna je stilska odrednica ovoga međunarodnog festivala. Studentica s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Lara Božić pozdravila je publiku u ime kreativne studentske ekipe koja je napravila interpretacije autora i autorica te pridonijela organizaciji festivala.

- Mogu reći da sam vam jako zahvalna, doista je čast biti pred svima vama. Moram reći da je PUnKt jedna odlična prilika za nas studente i za našu praksu da se zapravo naučimo kako raditi kada odemo odavde puni znanja i vještina. Ovo je doista dobra priprema za pravi svijet i zahvaljujem svima vama koji ste došli, kao i studentima sa svih odsjeka koji su zapravo napravili interpretacije te studentima s kulture i medija koji su ovdje u organizacijskom timu. Želim vam puno sreće i pozitivne energije, nadam se da će sve dobro proći - istaknula je Božić.