Dejan Duraković izložba
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
21.10.2024., 13:27
SLAVONSKI MOTIVI I SIMBOLIKA

Izložba djela kipara Dejana Durakovića

U Gradskom muzeju Vukovar (Dvorac Eltz, Paviljon II), u četvrtak, 24. listopada, s početkom u 18.30, bit će otvorena izložba "Izbor 2024." autora Dejana Durakovića.
Dejan Duraković akademski je kipar, poznat po svojoj umjetnosti koja često reflektira slavonske motive i simboliku. Rođen je u Vinkovcima, a studirao je kiparstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, kod profesora Stipe Sikirice, u čijoj je klasi diplomirao 1989. Nakon studija u Zagrebu vratio se u rodni kraj, gdje nalazi inspiraciju za svoja djela. Njegov rad uključuje minimalistički pristup kroz različite tehnike poput drva, terakote i bronce, ali i kroz crteže i slike.
Teme u njegovim djelima često su povezane s prirodom i religijom, posebno kršćanskim motivima, poput križeva i sakralnih prikaza. Jedna od njegovih važnijih izložbi bila je "Križni put", prikazujući Isusove postaje muke kroz crteže. Durakovićev stil karakteriziraju simbolički prikazi ljudskih figura i krajolika, kroz koje on izražava duboke unutarnje emocije i tematske refleksije.