Zagreb, 18.10.2024. - Na konferenciji za novinare u Galeriji Klovićevi dvori predstavljena je izložba "Ideal i stvarnost: Prvo zlatno doba mađarskog slikarstva i začeci hrvatske moderne umjetnosti", zajednički projekt te Galerije i Muzeja lijepih umjetnosti Mađarske nacionalne galerije iz Budimpešte. Sudjeluju ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić, autorice izložbe Réka Krasznai i Petra Vugrinec te ravnateljica Instituta Liszt - Mađarskoga kulturnog centra Anna Mladenovics. Izložba se održava u prigodi predsjedanja Mađarske Vijećem EU, a kroz sedam cjelina predstavlja djela mađarskih slikara 19. stoljeća, kojima su pridružena djela hrvatskih umjetnika druge polovice 19. stoljeća. Na fotografiji eksponat s izložbe. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo
HINA
20.10.2024., 10:59
U GALERIJI KLOVIĆEVI DVORI

Izložba o zlatnom dobu mađarskog slikarstva

Izložba "Ideal i stvarnost: Prvo zlatno doba mađarskog slikarstva i začeci hrvatske moderne umjetnosti", s 80-ak remek-djela mađarskih umjetnika 19. stoljeća, kao i hrvatskih koji su utemeljili slikarski modernizam u Hrvatskoj, otvara se 23. listopada u Klovićevim dvorima. Autorice izložbe su Réka Krasznai iz Muzeja lijepih umjetnosti/Mađarske nacionalne galerije u Budimpešti i Petra Vugrinec iz Galerije Klovićevi dvori. Krasznai kaže da se na izložbi predstavlja 'zlatno doba' mađarskog slikarstva koje slijedi veliki razvoj u umjetnosti i kulturi Mađarske tog razdoblja. "Tada su se utemeljile mnoge kulturne institucije, a Budimpešta je postala jedan od važnijih kulturnih gradova Europe", dodala je.

Petra Vugrinec napomenula je da tom izložbom Klovićevi dvori nastavljaju predstavljati hrvatske umjetnike u europskom kontekstu, a ona je i nastavak dobre suradnje dviju zemalja, nakon velike izložbe "Ars et virtus. Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine".

Izložba je koncipirana u sedam tema: Povijest i romanticizam, Mitologija i arkadija, Munkácsy i tradicija realizma, Prizori ruralnog života, Szinyei Merse i uvod u modernu, Veličanstveni krajolici i Manifest ljepote. Izložba, postavljena u prigodi predsjedanja Mađarske Vijećem EU-a, bit će otvorena do 19. siječnja.