19. 10. 2024., Požega - Promocija knjige "Dijalog u šumskoj dvorani"
B. S. Tesari
19.10.2024., 17:40
PROMOCIJA KNJIGE PROF. VINKA TADIĆA

"Dijalog u šumskoj dvorani" o povijesti požeške parohije

POŽEGA

Nova knjiga Požežanina Vinka Tadića, povjesničara s bogatim znanstvenim i stručnim opusom, tematski je raritetna. Pod nazivom "Dijalog u šumskoj dvorani", rijetka je knjiga koja govori o povijesti požeške parohije, koja je utemeljena u prvoj polovini 18. stoljeća sa sjedištem u Crkvenim Vrhovcima, selu iznad Požege. Stoga je to i odgovor na pitanje zašto je promocija održana u Gradskoj knjižnici zaokupila pažnju brojnih posjetitelja, čiji broj nadilazi uobičajenu popunjenost prostora knjižnice.

19. 10. 2024., Požega - Promocija knjige "Dijalog u šumskoj dvorani"
B. S. Tesari

Autor je požešku parohiju pozicionirao u kontekst kompleksnih društvenih prilika tijekom prošlosti. Omogućio je duboke uvide u složene probleme. Uočio je niz važnih niti u prošlosti pravoslavnih vjernika navedenoga područja. Zato je knjiga je vrijedan doprinos kulturnoj povijesti zapadne Slavonije. Profesor Vinko Tadić istražio je pisane izvore 18., 19. i 20. stoljeća, ali i obavio brojne razgovore sa svjedocima suvremene povijesti. Knjiga pruža uvid u temelje višestoljetnog postojanja, opisuje parohiju u Vrhovcima, hram velikomučenika Georgija, donosi popis svih duhovnih pastira, popis stalnih paroha u Požegi, ali i mitove i argumente. Zanimljivo je da je autora, koji se deklarira kao Hrvat i rimokatolik, ova tema odavno zanimala, da je i sam još kao student dolazio među pravoslavne vjernike i odlazio s pozitivnim iskustvima. Kako je naveo: "To stanje ima svoje duboke uzroke i korijene. Na temelju pisanih izvora i nizu razgovora, koje sam obavio za potrebe ovog rada, da je uglavnom uvjetovano osmanskom vladavinom te životom u socijalizmu. Smatram da uzroke toga dugotrajnog stanja srpske pravoslavne zajednice u Zlatnoj dolini treba ponajprije tražiti u unutrašnjim prilikama Srpske pravoslavne Crkve.".

19. 10. 2024., Požega - Promocija knjige "Dijalog u šumskoj dvorani" Vinko Tadić

Vinko Tadić

B. S. Tesari

U svom izlaganju o knjizi recenzentica prof. dr. sc. Aleksandra Kučeković, među ostalim je rekla: „Rukopis najnovije knjige Vinka Tadića „Dijalog u šumskoj dvorani - tragovima paroha požeških“ otvara svakom čitatelju, kako stručnom, tako i onom koji je tek zainteresiran za noviju povijest požeškog kraja, obilje važnih podataka i svjedočanstava.“ Dr. sc. Dragutin Babić, također recenzent, naveo je: „Autor u ovom radu, a na tragu svojih promišljanja o prošlosti Požeštine, u korelaciji sa širim sociopolitičkim prostorima, analizira ulogu i značaj pravoslavne parohije u Požegi, kako za samu srpsku pravoslavnu zajednicu na ovom prostoru, tako posljedično i za međunacionalne odnose, posebno na relaciji Hrvati – Srbi.“ Prof. dr. sc. Zlata Živaković Kerže napisala je o navedenoj knjizi: „Obradivši po prvi puta cjelovito kompleksne prilike požeške parohije, autor je povijest i djelovanje jedne vjerske i nacionalne zajednice stavio u širi kontekst lokalne i nacionalne povijesti te novijih povijesnih paradigmi pokazavši da je pisanje crkvene/vjerske povijesti itekako složen i aktualan proces. Prilikom pisanja ovoga djela iskazao je svoju istraživačku metodu i istodobno temeljitost u istraživanju, držeći se pravila historiografskog znanstvenog pristupa, pa je njegova obrada naslovljene teme bez sumnje golem i značajan doprinos.“ Urednica knjige je dr. sc. Mihaela Markovac.