Članice kazališne sekcije HKD-a Lisinski Našice

Članice kazališne sekcije HKD-a Lisinski Našice

Snježana FRIDL
18.10.2024., 17:00
PREDSTAVLJENA U NAŠICAMA I OSIJEKU

Knjiga o Dori Pejačević oživljava ju kao intrigantnu osobu nestandardnog života

Neprocjenjiva zbog pisama koje je autor pronašao te fotografija; otkriva i da je Osijek igrao važnu ulogu u njezinom životopisu

Pred velikim brojem posjetitelja u Našicama je u četvrtak premijerno predstavljena knjiga "Dora Pejačević - Životi i svjetovi" autora Domagoja Marića. Predstavljanje knjige o najpoznatijoj članici obitelji Pejačević održano je u višenamjenskoj dvorani Zavičajnog muzeja Našice u obnovljenom dvorcu Pejačević, gdje je okupljene uvodno pozdravila ravnateljica Silvija Lučevnjak.

Knjiga o ovoj iznimnoj ženi, prvoj modernoj hrvatskoj skladateljici, koja je ostavila nevelik, ali dragocjen opus skladbi, u kojima je primjenjivala vlastita i osebujna shvaćanja, izišla je u izdanju Školske knjige prošle godine, o 100. obljetnici njezine smrti. Riječ je o monografiji koja se bavi likom i djelom Dore Pejačević te sadržava manje poznate i nepoznate detalje iz njezina vrlo zanimljivog privatnog i profesionalnog života.

Skladateljičin buran i kratak životni vijek ispisan je u sedam poglavlja, a knjiga je bogata pismima, novinskim člancima i fotografijama iz međunarodnih arhiva i privatnih kolekcija.

Nešto drukčije

- Ova je knjiga neprocjenjiva zbog pisama koje je autor pronašao i preveo, ali i fotografskih priloga. Svaka je knjiga posebna na svoj način, ali ova je jednostavno drukčija - rekla je povjesničarka i etnologinja Sonja Miličević Vukelić, urednica knjige. Uz nju, kao urednik se pojavljuje i Goran Bukan Breberić, koji je odgovoran za englesko izdanje knjige, a koji je također istaknuo kako je autor drukčije ispričao priču o Dori Pejačević i njezinoj glazbi.

Goran Bukan Breberić, Nada Bezić, Domagoj Marić i Sanja Miličević Vukelić

Goran Bukan Breberić, Nada Bezić, Domagoj Marić i Sanja Miličević Vukelić

Snježana FRIDL

Knjiga je rezultat znanstvenog rada i muzikoloških istraživanja u europskim i hrvatskim arhivima te raznim ustanovama u Dresdenu, Münchenu, Beču, Pragu, Zagrebu, Našicama i Osijeku, u kojima je uz autora sudjelovalo nekoliko suradnika.

- Ovo je peta knjiga o Dori Pejačević i za ovaj veliki projekt trebala je hrabrost. Nakon prvih otkrića dokumenata u Dresdenu i novih detalja shvatio sam da ima dovoljno građe za novu knjigu o Dori Pejačević - rekao je Marić.

Osvrnuo se na Dorina pisma, posebno na znakovito oproštajno pismo napisano suprugu Ottomaru Lumbeu, austrijskom časniku.

- Oproštajno pismo suprugu je dramaturški vrhunac literarnog izražavanja. To pismo je najveća vrijednost knjige. Pismo je izražajni biser koji je bilo teško prevesti a da se ne uđe u nekakvu patetiku i sentimentalnost. Inače, pisma Dore Pejačević u cijelosti su prvi put prevedena. Koliko god je imala osjećaj za glazbu, Dora je imala jednako istančan osjećaj za jezik te je pažljivo birala težinu riječi - istaknuo je autor Domagoj Marić.

Za knjigu "Dora Pejačević - Životi i svjetovi", ističe recezentica Nada Bezić, može se reći da je od nacionalnog značenja, jer afirmira ovaj dio Slavonije, ali i istraživanjem arhiva povezuje s kulturom srednje Europe. Dodala je kako je knjiga rezultat domišljenog istraživanja i domišljatog traganja, te je vješto i vrlo korektno upotrijebljeno prijašnje znanje o Dori Pejačević.

Učenik OGŠ Kontesa Dora Fran Zavada izveo je Dorinu skladbu Ljubica

Učenik OGŠ Kontesa Dora Fran Zavada izveo je Dorinu skladbu Ljubica

Snježana FRIDL

- Riječ je o zanimljivoj i korisnoj knjizi. Umjetnost Dore Pejačević zaslužuje ovakvu knjigu, a autorovo poštovanje prema skladateljici prenosi se i na čitatelja. Nakon renesanse njezine glazbe, Dora Pejačević ovom je knjigom ponovno oživjela kao intrigantna osoba nestandardnog života, i onog prije i onog nakon smrti – zaključila je recenzentica knjige Nada Bezić, voditeljica knjižnice Hrvatskog glazbenog zavoda.

U glazbenom dijelu programu sudjelovali su članovi TKO OGŠ Kontesa Dora. Uz mlade glazbenike, u povijesnim kostimima su zaplesali i prodefilirali članovi kazališne sekcije HKD-a Lisinski Našice i na taj način dali zanimljiv i dojmljiv doprinos našičkoj promociji knjige o Dori Pejačević.

U Muzeju Slavonije u Osijeku je knjiga predstavljena dan kasnije, u petak. Na predstavljanju su osim autora sudjelovali recenzentica Nada Bezić i muzejska savjetnica Marina Vinaj iz Muzeja Slavonije, uz urednike knjige Sonju Miličević Vukelić i Gorana Bukana Breberića.

Predstavljanje knjige o Dori Pejačević u Osijeku 2024.

Predstavljanje knjige o Dori Pejačević u Osijeku

ELENA LUKIĆ

- Drago nam je da smo domaćini predstavljanja ovako lijepe monografije, koja je zapravo nastala u suradnji s našim muzejom. Dio građe je iz muzejske knjižnice, a naša kolegica Vinaj uistinu je dala doprinos autoru, koji je izuzetno zadovoljan onime što je kod nas pronašao. Uvijek se veselimo svim novim izdanjima i što možemo ugostiti tako divne događaje - ističe ravnateljica Muzeja, Zdenka Predrijevac.

Bogata oprema

- Strašno mi je važno da se promocija događa u Osijeku jer je on bio, bez sumnje, jedan od gradova Dore Pejačević. Jedno od mojih otkrića je da je Osijek igrao važnu ulogu u Dorinu životopisu, ali i u recepciji njezina djela nakon smrti. Tu bih posebno istaknuo bivšu ravnateljicu osječke glazbene škole, gospođu Vojković, koja je napravila sjajno istraživanje o Lili Pejačević i donijela važan zaključak, a to je da je i Dorina majka Lila također bila skladateljica. To je nešto što se dosad nije dovoljno isticalo. Knjiga prikazuje Doru kao običnu osobu iako je ona bila grofica i pripadnica plemićkog staleža.

Ona dolazi od najmoćnije hrvatske obitelji, koja je donosila najveće političke odluke u Hrvatskoj, ali i na kulturnoj sceni. Zanimljivost su i tri fotografije koje je snimila njezina prijateljica Elizabeta Drašković, prvakinja fotografije u Hrvatskoj, gdje se ona i Dora, oko 1900. godine, glupiraju ispred fotografskog aparata, baš poput današnje mladeži kada isprobava novu kameru - rekao je Marić.

Nada Bezić prva je vidjela ogoljeni tekst knjige i kad je shvatila kako je opremljena, ostala je zaprepaštena jer toliko novih slika, podataka, fotografija i programa nije očekivala.

Dora Pejačević, monografija
MONOGRAFIJA “DORA PEJAČEVIĆ”

Dirljiva priča o ljubavi i nadi, buntovnom duhu i izvanrednom umu najveće hrvatske skladateljice

- Postoji dosta knjiga o Dori i mnogi su nas pitali treba li još jedna, ali nova saznanja su pokazala da ipak treba. Knjiga je otkrila brojne detalje Dorina života koji ju prikazuju u novom svjetlu, istraživač je bio na mjestima za koja nismo nismo ni znali da na njima postoje dokumentacija, pisma, fotografije. Sve se to daje bogatu opremu knjige. S muzikološke strane, treba reći da je sjajno pogođen omjer znanstvenog, stručnog i onog popularnog, esejističkog. Djelo sigurno mogu čitati i oni koji ne poznaju teoriju glazbe, a nama stručnjacima ona nije dosadna jer je zapravo jako dobro napisana i pratite s napetošću što će biti dalje, hoće li se pronaći još neki rukopis ili ne - zaključuje Bezić.