PETAR ŽARKOVIĆ
17.10.2024., 14:52
11. SLATINSKA MALA SCENA

Kao prvo kazališno iskustvo koje vraća mališane u kazalište

U Pučkom otvorenom učilištu Slatina počela je 11. Slatinska mala scena, sada već tradicionalna kazališna manifestacija za najmlađe. Otvorio ju je v.d. gradonačelnika Slatine, Ilija Nikolić. Pozdravne riječi najmlađim posjetiteljima uputila je ravnateljica ustanove Danijela Fabric Fabijanac.

- Prošle godine Slatinskom malom scenom prošlo je gotovo 1600 djece, a ove godine nadamo se da će ih biti i više jer su nam se, uz slatinske vrtiće, priključili novi vrtići u Čađavici, Sopju, Novoj Bukovici i Voćinu - rekla je ravnateljica.

Prvoga dana dvije izvedbe predstave "Tko sam, što sam" redatelja Ive Lesića održala je produkcija Z. Split. Riječ je o predstavi za djecu vrtićke dobi, a mališani, od kojih su mnogi prvi put imali priliku vidjeti neku kazališnu predstavu, oduševljeno su sudjelovali u izvedbi.

– Vodili smo računa o svim uzrastima, kao i svake godine, tako da imamo posebne predstave za učenike osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda, posebno za pete i šeste razrede, i posebno za sedme i osme razrede, kao i za naše srednjoškolce. Veselimo se svakom novom djetetu i nadamo se da će prvo kazališno iskustvo naši mali vrtićarci doživjeti na poseban način, i vraćati se do kraja života u kazalište – rekla je Fabric Fabijanac i dodala da će svi mali posjetitelji predstava dobiti šarene balone kako bi znali roditeljima prenijeti gdje su bili, što često zaborave.

Tijekom manifestacije, do 29. listopada, u Slatini će gostovati zagrebačka Produkcija Teatar CIRKUS Punkt s predstavom i radionicom "Generacija X Y Z" za učenike 5. i 6. razreda, GK "Joza Ivakić" Vinkovci s predstavom "Tražim razlog braka" za srednje škole, koprodukcija Kazališta Virovitica i GK "Joza Ivakić" Vinkovci s predstavom "Bajka sva od šećera" za niže razrede osnovnih škola te Kazališna družina I.B. Mažuranić iz Slavonskog Broda s "Čovjek i život" za učenike 7. I 8. razreda. Ove godine Slatinsku malu scenu financiraju Ministarstvo kulture i medija, Grad Slatina i Pučko otvoreno učilište Slatina.

U sklopu svečanosti otvorenja je Fabric Fabijanac upoznala sve partnere u tom projektu s programima koje provodi Pučko otvoreno učilište, te ih pozvala na praćenje kinoprojekcija organiziranih u okviru obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine (od 24. do 27. listopada) i kazališnih predstava tijekom Slatinskih kazališnih večeri (od 23. listopada do 25. studenoga).