Žena himna

Žena himna

16.10.2024., 18:00
FESTIVALSKA GOSTOVANJA PREDSTAVE O ŽIVOTU PAULE PRERADOVIĆ

"Žena himna" Davora Špišića na međunarodnim festivalima u Kragujevcu i Brčkom

Na Internacionalnim teatarskim susretima u Brčkom u konkurenciji je i predstava "Maratonci trče počasni krug" HNK-a iz Osijeka

Predstava "Žena himna" Davora Špišića u režiji Roberta Raponje o životu Paule Preradović, nakon ovoljetne premijere na pulskom Kaštelu, nastavlja uspješan i intenzivan festivalski život. Nakon prošlotjednog gostovanja na Joakimfestu - međunarodnom kazališnom festivalu u Kragujevcu (JoakimInterFest), gdje je prema riječima producentice predstave Jasminke Mesarić publika izvrsno primila "Ženu himnu" iz produkcije Teatra Fort Forno, u četvrtak, 17. listopada, predstava igra u Brčkom. Naime, "Žena himna" otvorit će Internacionalne teatarske susrete Brčko Distrikta BiH 2024, koji će biti održani u Brčkom od 17. do 25. listopada i to 41. put. Predstava je u konkurenciji za nagrade, a uz Raponjinu "Ženu himnu" na programu Susreta su vrhunske kazališne predstave iz regije, među kojim su predstava "Kuća" u režiji Vojislava Brajovića iz beogradskog Zvezdara teatra, "Otac" Paola Magellija iz produkcije Ateljea 212, "Maratonci trče počasni krug" HNK-a iz Osijeka u režiji Olje Đorđević, "Majka", u režiji Dine Mustafića, produkcija sarajevskog Kamernog teatra 55 i druge.

"Žena himna", uspješna kazališna produkcija baljanskog Teatra Fort Forno, nastala je u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem – Gradskim kazalištem Pula, Hrvatskim narodnim kazalištem Mostar, Udruženjem "Intermezzo" Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog Foruma. Riječ je o kazališnom uprizorenju drame "Žena himna", za koju je Davor Špišić nagrađen 1. nagradom za dramsko djelo "Marin Držić" Ministarstva kulture i medija za 2022. Temelj drame čini život austrijske i hrvatske spisateljice Paule Preradović, autorice austrijske himne i unuke književnika Petra Preradovića, koja je djetinjstvo i mladost provela u Puli. U "Ženi himni" ulogu Paule tumači talentirana mlada osječka glumica Monika Duvnjak. Uloge Majke/Oca igra Selma Alispahić, prvakinja sarajevskog kazališta SARTR (Sarajevski ratni teatar), dobitnica prestižne nagrade "Actor of Europe" za najbolju glumicu Europe 2019. U ulozi Irine je prvakinja drame osječkog Hrvatskog narodnog kazališta Anita Schmidt, a Gerdu tumači višestruko nagrađivana glumica iz Osijeka Katica Šubarić, koja je i dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta 2023.

- Zaintrigirala me je ta izazovna autorova gesta da gotovo cijelu burnu povijest 20. stoljeća ispriča i prelomi kroz sudbine četiri žene. Guste emocije kojima se služi u oslikavanju njihovih lica sjajan su alat za kazališnu katarzu koja nam toliko nedostaje - istaknuo je uz festivalska gostovanja "Žene himne" Robert Raponja.

Dramaturgiju predstave potpisuje autor drame Davor Špišić. Glazba u predstavi djelo je Antonije Pacek, kostimografkinja je Desanka Janković, scenografkinja Jasmina Pacek, a oblikovateljica svjetla Anđela Kusić. Umjetnički savjetnik je Dragan Komadina, producentica Jasminka Mesarić, a asistent redatelja Davor Tarbuk. T.K.