GOJKO MITIĆ
16.10.2024., 14:08
GALERIJA KC: HDLU ISTOK

“Prostorna putovanja” triju umjetnica

U Galeriji Kulturnog centra u Osijeku otvorena je izložba "Prostorna putovanja", kojom se predstavljaju tri umjetnice – Iva Muškić, Ida Bugarić Đuka i Suzana Ososlija. Po vokaciji grafičarke, tri mlade umjetnice eksperimentirajući tradicionalnim medijem grafike i kombinacijom novih medija utiskuju u podlogu, papir, zapis kretanja.

Iva Muškić predstavlja se radovima ciklusa naziva "Zona 45° 17π 28" S 18° 48π 04" I", koji se sastoji od mape fotografija i deset crteža olovkom, te radovima iz serije "Sve što je nekad bilo trava sad je beton", koji se tematikom nadovezuju na radove iz ciklusa "Zona". Suzana Ososlija predstavlja se knjigom umjetnika koja je spoj grafičkih listova što sadržavaju grafičke tehnike dubokog tiska i alternativne metode fotografije, cijanotipije, te četiri grafička lista. Knjiga umjetnika, naziva "Poaceae", prostorno je putovanje umjetnice, koje počinje kretanjem u stvarnom prostoru i njegovim fotografskim bilježenjem. Kretanje je osnovni motiv i u radu umjetnice Ide Bugarić Đuka. Umjetnica se predstavlja nizom grafičkih otisaka koji su rezultat istraživanja tradicionalne i digitalne grafike. Seriju radova "Pseudopodije" čine radovi u tehnici bakropisa, a osnovni su motiv raznoliki oblici koji izgledom podsjećaju na amebu.

- "Prostorna putovanja" izložba je koja ima dvije dimenzije, fizičku i metafizičku. Fizičku dimenziju putovanja određuje kretanje stvarnim prostorom ili prostorom podloge, koje je vidljivo, dok metafizičku dimenziju čini unutrašnje putovanje umjetnica. Iako osobno, i naizgled nevidljivo, metafizičko putovanje iskazano je u umjetničkom radu. Prepoznajemo ga u oronulim fasadama kuća i betoniranih mjesta na kojima su nekada bile livade, koja predstavljaju sjećanje i potragu za srećom u radovima Ive Muškić, u dijelovima krajolika isprepletenih nemirnim linijama, kao znacima unutrašnjih previranja u radovima Suzane Ososlije i u kretanju i rastu naizgled krhkih ameba u radovima Ide Bugarić Đuka. Time ove tri umjetnice ruše barijeru između dva svijeta, fizičkog i metafizičkog, pojavnog i spoznajnog, donoseći pogled i u jedan i u drugi - piše Diana Ososlija o izložbi.