USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
16.10.2024., 16:53
NAŠICE I OSIJEK

Promocija knjige o Dori Pejačević

U četvrtak, 17. listopada, u 18 sati u višenamjenskoj dvorani Zavičajnog muzeja Našice u dvorcu Pejačević, održat će se predstavljanje knjige "Dora Pejačević - Životi i svjetovi" autora Domagoja Marića, muzikologa. Uz autora, novu vrijednu publikaciju o Dori Pejačević predstavit će recenzentica Nada Bezić i ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak. Predstavljanje će voditi urednici knjige, Sonja Miličević Vukelić i Goran Bukan Breberić. U popratnom glazbenom programu sudjeluju učenici te nastavnici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, Osnovne škole Dore Pejačević te članovi Tamburaškog društva "Dora Pejačević" Našice. Organizatori događaja su Školska knjiga i Zavičajni muzej Našice.

Knjiga donosi niz informacija o liku i djelu prve moderne skladateljice Dore Pejačević, te otkriva mnoštvo detalja iz njezina vrlo zanimljivog privatnog i profesionalnog života. Dorin buran i kratak životni vijek ispisan je u sedam poglavlja, a monografija je bogata pismima, novinskim člancima i fotografijama iz međunarodnih arhiva i privatnih kolekcija. Knjiga je rezultat znanstvenog rada i muzikoloških istraživanja u europskim i hrvatskim arhivima te raznim ustanovama u Dresdenu, Münchenu, Beču, Pragu, Zagrebu, Našicama i Osijeku u kojima je uz autora sudjelovalo nekoliko suradnika. Knjiga omogućuje uvid ne samo u zanimljivu Dorinu prošlost, već i u onodobne prilike u društvu, politici i kulturi.

Ova knjiga zanimljiva je ne samo poznavateljima umjetnosti Dore Pejačević nego i onima koji o njoj manje znaju, tj. širokoj čitateljskoj publici koja će imati priliku upoznati Doru sa svim vrlinama i nedostacima.

Nakon Našica predstavljanje knjige "Dora Pejačević - Životi i svjetovi" održat će se u Osijeku, u petak, 18. listopada, u 13 sati u Muzeju Slavonije.