GOJKO MITIĆ
15.10.2024., 15:18
PRODANO 30 POSTO VIŠE PRETPLATA

Svaki četvrti pretplatnik HNK u Osijeku je novi

Uspjesi se ne događaju slučajno ni preko noći, pa je čak 30 % novih pretplatnika HNK-a u Osijeku rezultat pomnoga promišljanja, planiranja i predanoga rada. Ta je činjenica vrlo poticajna i motivirajuća i za upravu i za sve djelatnike kazališta, zahvaljujući kojoj još sigurnijim koracima kroče u novu, 118. kazališnu sezonu.

- Zahvalnost u prvom redu ide našim vjernim gledateljima, jer svaki njihov posjet, svaki pljesak i osmijeh ili suza, daju smisao onomu što, kako i zbog čega radimo. Njihova podrška je ono što nas pokreće da svaki put damo najbolje od sebe i podijelimo s njima ljepotu kazališne umjetnosti, radost stvaranja. Zvuči kao klišej, no kazalište doista jest mjesto na kojem se isprepleću emocije, ideje i zajedništvo – ističu iz HNK-a, zadovoljni što su uspjeli zadržati prošlogodišnje cijene pretplatničkih paketa, i to zahvaljujući financijskoj potpori Grada Osijeka.

Već je prošla sezona dala nagovijestiti da osječko kazalište ima dobar smjer plovidbe – osim već očekivanih redova za balet Orašar u studenom i prosincu, i komedija Dušana Kovačevića "Maratonci trče počasni krug" u režiji Olje Đorđević jednako je odjeknula kod publike. Prije premijere, na neviđeno, rasprodano je 17 izvedbi. Redovi su bili pred blagajnom HNK-a, a i online-prodaja imala je sjajne rezultate.

Gostovanja po zemlji i inozemstvu stalno se nižu, a pred ansamblom je već 32. izvedba 16. listopada u matičnoj kući, nakon čega gostuje u Brčkom na Internacionalnim teatarskim susretima.

Nema razloga ne očekivati sličan scenarij i za sezonu koja je tek počela, i to premijerom Puccinijeveih dviju opera u jednom činu - "Plašt" i "Sestra Angelica" (u režiji Lee Anastazije Fleger i pod ravnanjem maestra Filipa Pavišića), nakon kojih slijedi kultna drama Fabijana Šovagovića "Sokol ga nije volio", čija je vrijednost i u društvenom i povijesnom, ne samo književnom i kazališnom, kontekstu, kao i u problematiziranju pitanja osobnoga i kolektivnoga morala. Ugledat će svjetlo u petak, 8. studenoga, kao još jedan koprodukcijski projekt s GDK-om Gavella. Redatelj je Filip Šovagović, dramaturginja Anja Šovagović Despot, a oboje je i u glumačkoj podjeli.

Ostatak sezone, podsjetimo, donosi još atraktivnih premijernih naslova, kako u glazbenom tako i u dramskom repertoaru, a očekuje nas i balet "Jela" Bele pl. Adamovića Čepinskog, koji će biti izveden punih 126 godina nakon praizvedbe i to zahvaljujući financijskoj potpori Općine Čepin. Za produkciju i umjetničku izvedbu bit će zaslužan HNK u Osijeku.

Sve to, kao i ostali najavljeni premijerni naslovi, bilo je očito dovoljno jamstvo Osječanima da HNK-u daju povjerenje i podrže dugoročni opstanak, razvitak i uspjeh kazališta.