Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera i solist Goran Končar

Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera i solist Goran Končar

Petar Žarković
14.10.2024., 14:23
OTVORENI 30. DANI MILKA KELEMENA

Skladatelj i vizionar na svjetsku je pozornicu stavio Slatinu i Hrvatsku

Koncert Zagrebačke filharmonije obilježila je prva suvremena izvedba Kelemenova mladenačkog Koncerta za violinu i orkestar

U velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u nedjelju je održana svečanost otvorenja jubilarnog, 30. međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena. Najavljujući program svečanosti i cijelog festivala, direktorica Turističke zajednice grada Slatine Martina Kostanjevac podsjetila je da se festival održava u godini kad se obilježava stota obljetnica Kelemenova rođenja.

– Maestro Kelemen, osnivač Zagrebačkog biennala, zadužio nas je svojim radom i reputacijom koju je imao u domovini i inozemstvu, životnim djelom i iznimnom ostavštinom, te mu na ovaj način zahvaljujemo i svake se godine kroz glazbu, teme okruglih stolova, izložbe i druge događaje u sklopu Festivala Dani Milka Kelemena prisjećamo njegova osebujnog života, putovanja, njegovih djela i velikih postignuća – rekla je Kostanjevac.

Ponosni sugrađani

Izrazivši zadovoljstvo što se festival održao toliko godina, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine i predsjednik Festivalskog odbora Ilija Nikolić rekao je kako ljudi koji su ga pokrenuli vjerojatno nisu očekivali da će doživjeti 30 godina. Zahvalio je svima koji su radili na promicanju djela Milka Kelemena, na kojega su ponosni svi njegovi sugrađani.

– Nadam se da ćemo i dalje čuvati njegovu kulturnu baštinu i ovim festivalom pokazati da u našem malom gradu živi kultura i da živimo za kulturu.

Uime župana Igora Androvića i Virovitičko-podravske županije kao jednog od pokrovitelja festivala nazočne je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Martina Bunić.

– Drago mi je što ovdje vidim ljude koji su svih 30 godina sudjelovali u organizaciji ovoga festivala i koji i dalje imaju dovoljno snage, energije i želje prenositi vrijednost, značenje i važnost Milka Kelemena i svega što je stvorio tijekom života, a on je uistinu neprestano težio nečem nedostižnom i nedokučivom. Stoga je njegovo stvaralaštvo posebno i drukčije, a na nama je da to stvaralaštvo prenosimo mlađim generacijama i ukažemo koliko je to važno za grad Slatinu, Virovitičko-podravsku županiju, ali i za cijelu Hrvatsku.

Festival je službeno otvorila saborska zastupnica Vesna Bedeković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

– Neki od nas koji su imali čast i privilegij osobno poznavati maestra Kelemena za njegova života u svoje će pamćenje vjerojatno prizivati neke susrete s tim izuzetnim čovjekom, ali svakako i neka osobna, intimna sjećanja. Tako i ja prebirem po svojim sjećanjima, a oni koji tu čast i privilegij nisu imali, njegovu osobnost, jedinstvenost i neponovljivost mogu dokučiti iz njegovih riječi kojima se pita tko je – rekla je zastupnica Bedeković i citirala Kelemenovu izjavu da je Hrvat iz Slatine, domoljub, ali ne i nacionalist i u kojoj navodi što je sve – od čovjeka do stvari i životinje, ali također i kompozitor, glazbeni pedagog, dirigent, pisac, pustolov, erotoman, svjetski putnik, osnivač Muzičkog biennala...

– U ozračju Kelemenove izjave kako je prije sve mjerio i izjednačavao, prosuđivao istim mjerilima, mnogi ga s pravom doživljavaju kao vizionara, čije su vizije budućnosti ovaj slatinski festival učinile jednim od najznačajnijih festivala ove vrste i upravo zbog identiteta koji ovaj festival ima Grad Slatina i Dani Milka Kelemena daju identitet i cijeloj Hrvatskoj, jer Kelemen je svjetsko ime i to je ono što trebamo pamtiti i naglašavati, i na što trebamo biti ponosni.

JEDAN OD

NAJZNAČAJNIJIH

FESTIVALA

Zastupnica Bedeković čestitala je Festivalskom odboru i Programskom vijeću na organizaciji festivala i izboru programa, a prijateljima i ljubiteljima glazbe koji će u trajanju festivala pohoditi Slatinu poželjela da uživaju u radosti glazbe.

Slijedio je koncert Zagrebačke filharmonije, orkestra koji je svojim vrhunskim izvedbama stekao naziv promotora glazbene umjetnosti u Hrvatskoj i laskavi naziv kulturnog veleposlanika Hrvatske u svijetu. Ne iznenađuje, jer je pod ravnanjem prvorazrednih šefova dirigenata i brojnih gostujućih dirigenata nastupao u gotovo svim zemljama Europe, ali također u Aziji (Japan, Oman, Kina, Kuvajt), Sjevernoj Americi (SAD, Meksiko) i Južnoj Americi (Argentina).

Taj ugledni orkestar u nedjelju je na otvorenju slatinskog festivala imao peti nastup na Danima Milka Kelemena, pa je i svojim sudjelovanjem dao doprinos ugledu te manifestacije kao jednog od najvećih glazbenih događaja ovih prostora. Godine 1997. taj orkestar u Slatini izveo je drugi Kelemenov koncert za violinu i orkestar Grand jeu classique, iz 1981. godine. Dirigent je bio Nikolai Alekseejev iz Rusije, a solist na violini Goran Končar. I sljedeće godine Zagrebačka je filharmonija gostovala u Slatini. Pod ravnanjem Pavla Dešpalja i uz izraelsku solisticu na violončelu Rachely Galay izveden je Kelemenov Dramatico za violončelo i orkestar iz 1983. godine. Na Danima Milka Kelemena 2000. godine zagrebački su glazbenici izveli Kelemenovu skladbu Skolion za orkestar iz 1959., a dirigent je bio Dragan Sremec. Sljedeće, 2001. godine Zagrebačka je filharmonija u Slatini izvela Kelemenovu skladbu Visions za orkestar iz 1987., a gost dirigent bio je Frank Shipway iz Engleske.

Organizatori

Festival je sve do 2019. godine vodila Udruga u kulturi Dani Milka Kelemena, zatim organizaciju preuzima Glazbena škola Milka Kelemena, a od ove godine festival organizira Grad Slatina s Festivalskim odborom i Programskim vijećem, u kojima su Berislav Šipuš, Goran Končar i Antonio Brzica.

Slavni violinist

Spomenimo i da je 2014. Zagrebačka filharmonija na koncertu otvorenja svoje sezone u Zagrebu izvela mladenačku skladbu Milka Kelemena "Preludio, aria e finale". Budući da je Kelemen bio među uzvanicima, a obilježavao je 90 godina, novi filharmonijski ravnatelj Mirko Boch tom mu je prilikom uručio Povelju Grada Zagreba i Zagrebačke filharmonije. Kao na svim dosadašnjim koncertima u Slatini, i na otvorenju jubilarnog festivala na programu Zagrebačke filharmonije bilo je jedno Kelemeno djelo. Pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera izveden je Koncert za violinu i orkestar, u kojem je naš slavni violinist Goran Končar tko zna koji put potvrdio svoju, rekli bismo, nedokučivu virtuoznost muziciranja na tom instrumentu.

– To je prvi Kelemenov violinski koncert, koji je pisao još kao student u klasi Stjepana Šuleka, poslije ga se odrekao rekavši da tako više ne piše, ali pretkraj života poslao mi je partituru i dopustio izvođenje, uspjeli smo je tiskati i za večeras pripremiti prvu suvremenu izvedbu toga vrlo zanimljivog djela, jer je taj koncert bio izveden jedino kao njegov diplomski rad – pojasnio je violinist Končar. Na koncertu je još izvedena uvertira Mozartove opere Figarov pir, Intuitivne imaginacije Matka Brekala i Schubertova Simfonija br. 8, D.759 Nedovršena.

Prema riječima Dirigenta i skladatelja Skendera, koncert izveden na otvorenju festivala posljednji je nastup Zagrebačke filharmonije na četverodnevnoj slavonskoj turneji.

– Velika mi je čast biti dirigent koncerta na otvorenju ovog festivala jer Kelemen je zadužio hrvatsku novu glazbu, a i kulturu općenito, i stavio je ne samo Slatinu nego i Hrvatsku na veliku svjetsku pozornicu – rekao je dirigent Skender.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo kulture RH, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina, Hrvatska turistička zajednica, TZ Virovitičko-podravske županije i TZ grada Slatine. 

Dirigent Zagrebačke filharmonije Ivan Josip Skender i solist na violini Goran Končar

Dirigent Zagrebačke filharmonije Ivan Josip Skender i solist na violini Goran Končar

Robert Turkalj
Vesna Bedeković

Vesna Bedeković

Robert Turkalj