koncert "Zaboravljene klavirske sonate 19. stoljeća" u predvorju vinkovačke knjižnice održao je pijanist Krešimir Starčević.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
14.10.2024., 15:48
OZBILJNA GLAZBA U VINKOVCIMA

Klavirske sonate iz 19. st., sjajna japanska pijanistica i zagrebački simfoničari

Vinkovački poklonici ozbiljne glazbe proteklog su tjedna mogli uživati u čak tri koncerta u gradu na Bosutu, a to se ne događa baš često. U sklopu Vinkovačke glazbene scene koncert "Zaboravljene klavirske sonate 19. stoljeća" u predvorju vinkovačke knjižnice održao je pijanist Krešimir Starčević.

Taj glazbenik proteklih godina privlači pozornost i kritike i publike osmišljavajući i izvodeći koncerte uz obljetnice rođenja ili smrti velikih skladatelja: Debussy 100 – integralna je izvedba komorne glazbe s klavirom (2018.); Beethoven 250 – koncertni ciklus klavirske i komorne glazbe (2020.); Saint-Säens 100 – integralna izvedba komorne glazbe za klavir i puhače (2021.); Detonijada 85 – klavirska i komorna glazba Dubravka Detonija; Bersa & Rahmanjinov 150 – klavirska trija (2023.). Prošle je godine izvodio i solo pjesme potonjih dvaju skladatelja s bas-baritonom Krešimirom Stražancem. Uspješne izvedbe diljem Hrvatske, turneja po Brazilu i koncert u Beču rezultirali su prvom studijskom snimkom Bersinih solo pjesama, koje će krajem ove godine na dvostrukom albumu objaviti ugledna njemačka etiketa Hänssler Classics. Kao solist nastupio je uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu i Zagrebačke soliste, pod ravnanjem dirigenata Pavla Dešpalja, Mladena Tarbuka, Tončija Bilića i Saše Britvića. Dodajmo kako je dobitnik nagrade Grada Samobora na natjecanju "Ferdo Livadić", Nagrade za najbolju umjetničku suradnju na Tribini "Darko Lukić", Dekanove nagrade Muzičke akademije u Zagrebu, prvih i drugih nagrada na regionalnim i državnim hrvatskim natjecanjima, druge nagrade na natjecanju "Zlatko Grgošević" i treće nagrade na natjecanju Zaklade "Dino Škrapić". Zanimljivo je kako je svirati klavir počeo tek u dobi od 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u klasi Andreje Markulin. Muzičku akademiju u Zagrebu upisuje 2007. u klasi Đorđa Stanettija. Preddiplomski studij završio je 2011. magna cum laude, a diplomski studij 2013. Akademsku godinu 2012./2013. proveo je na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču u klasi Stefana Vladara.

Nakon Vukovara i Osijeka japanska pijanistica Yoko Nishii svoju mini turneju nastavila je nastupom u Vinkovcima te pred brojnom publikom u Gradskoj knjižnici i čitaonici održala jedan u nizu koncerata u Vinkovcima i ponovno oduševila izvedbom na klaviru. Izvela je djela poput Sonata za klavir (Josip Štolcer Slavenski), Rain Tree Sketch (Toru Takemitsu), Liebesträume No. 3 (Franz Liszt) ili Sonata za klavir u b-molu (Dora Pejačević). U Vinkovcima rado viđena japanska umjetnica Yoko Nishii inače je svoju glazbenu naobrazbu stekla u Hrvatskoj, kamo se iz Tokija doselila 1998. Pohađala je Visoku školu za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" u Lovranu, u samo dvije godine završava četverogodišnji studij, a potom postiže i stupanj magistra glazbene umjetnosti. Usavršavanje nastavlja na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao stipendistica japanske vlade, u klasi Jevgenija Zarafiantsa. U međuvremenu surađuje kao korepetitor na majstorskim tečajevima flaute Pierre-Yvesa Artauda iz Pariza. Održala je brojne solističke recitale u Hrvatskoj (više od 50 solističkih recitala u 26 gradova), Italiji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini te u Japanu. Prošle godine koncertom u Vinkovcima proslavila je Priznanje za trud u promicanju međusobnog razumijevanja između Japana i Hrvatske te doprinos razvoju prijateljskih odnosa između Japana i drugih naroda. Koncert koji je tom prigodom održala bio je i njezin 10., jubilarni koncert u Vinkovcima, u znaku još dvije velike obljetnice: 25 godina od prvog dolaska u Hrvatsku i 15 godina od prvog dolaska u Vinkovce, na poziv Dražena Švagelja, predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.

japanska pijanistica Yoko Nishii

japanska pijanistica Yoko Nishii

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" u Vinkovcima Zagrebačka filharmonija održala je besplatan koncert kao dio svoje slavonske turneje. Pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera - na trubi je nastupio solist Mario Lončar - Zagrebačka filharmonija je i na prvom uopće koncertu u Vinkovcima izvela vrlo zanimljiv program, kojim je obuhvatila djela od klasika W. A. Mozarta do posve novog djela Matka Brekala. Koncert je održan uz potporu Ministarstva kulture RH.