Petar Žarković
13.10.2024., 12:32
DANI MILKA KELEMENA U SLATINI

Plakati DMK-a vizualna su ostavština festivala

Autori plakata su Matija Perkovac, Fikret Balić, Dragan Milošević, Jadranka Srdoč i Hrvoje Felbar

Prvo događanje ovogodišnjega, jubilarnog Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena u Slatini, koji se održava u stotoj godini Kelemenova rođenja, bilo je otvorenje izložbe "Plakati festivala kroz 30 godina" u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina. Nesumnjiva je vrijednost izložbe u spoznaji da pokazuje kako se u jednom slavonskom gradiću tako velika i važna manifestacija počela događati prije 30 godina i da se održala puna tri desetljeća, ali također u podsjećanju na održane kulturne programe koji sada već pripadaju povijesti, a mogu poslužiti kao primjer kako se stvara kulturni brend jedne sredine, možda i kao putokaz za neke buduće manifestacije.

SLATINA, Srđan Đuričić, Martina Kostanjevac i Ilija Nikolić, 11.10.2024., snimio Petar Žarković
PetarŽarković

Govoreći o festivalu i toj izložbi, kustos Srđan Đuričić opisao je Dane Milka Kelemena kao mjesto susreta, novih glazbenih i vizualnih iskustava, ali jednako tako i mjesto na kojem se njeguje i čuva avangardna glazba i skladatelj Milko Kelemen. On je podsjetio na 1995. godinu i tadašnju Kelemenovu izjavu: "Najvažnije je pokrenuti lavinu – dalje ona ide sama."

– Lavina na koju se Kelemena referiralo bila je festival kao manifestacija koja je lišena provincijalizacije i postojanja malih ili velikih mjesta. S današnjeg stajališta 30 godina nakon ove gotovo proročanske izjave festival i dalje predstavlja metaforičku lavinu koja iza sebe ostavlja nove ideje, ruši granice umjetnosti, stvara nove generacije glazbenika i na iskustvenoj razini ostavlja duboke dojmove kod posjetitelja – rekao je.

SLATINA, Otvorenje izložbe "Plakati festivala kroz 30 godina", 11.10.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković

Zavičajni muzej Slatina kroz sve godine festivala njegov je aktivni sudionik koji svojom izložbenom djelatnošću publici približava domete u likovnoj umjetnosti, a izložbama iz svoga fundusa naglašava rad, djelovanje i glazbeni doprinos slatinskog zavičajnika Milka Kelemena. Svi dosadašnji festivali posvećeni skladatelju Kelemenu i njegovu stvaralaštvu najavljeni su i popraćeni plakatima koji sadrže osnovne informacije o tim događajima.

– Premda vrlo ograničena vijeka trajanja, estetska i dokumentarna vrijednost plakata nadilazi njegovo vrijeme. Zato, kad govorimo o estetskim vrijednostima plakata, svakako moramo uzeti u obzir vrijeme njegova nastanka. Ponajbolji primjer promjene dizajna vidljiv je na plakatima Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, jer na njima možemo pratiti razvoj formi, ali i tiskarskih i grafičkih mogućnosti u vremenu njihova nastajanja. Plakati Međunarodnog festivala Dani Milka Kelemena vizualna su ostavština festivala, njegov važan element i svjedočanstvo promjena.

SLATINA, Izložba "Plakati festivala kroz 30 godina", 11.10.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković

S obzirom na doista veliku raznolikost izgleda festivalskih plakata, zanimljivo je pratiti i tko su bili njihovi autori. Plakate su prvih godina osmišljavali i likovno oblikovali djelatnici slatinske gradske uprave na čelu s tadašnjim pročelnikom za društvene djelatnosti Matijom Perkovcem, nekoliko plakata autorsko su djelo slatinskoga likovnog i glazbenog boema Fikreta Balića, nekoliko je plakata umjetnički donio jedini slatinski akademski slikar Dragan Milošević, a najveći broj kreirali su Jadranka Srdoč i Hrvoje Felbar iz udruge Dani Milka Kelemena koja je nosila najveći teret složene pripreme, organizacije i realizacije festivala. Posljednjih godina plakate kreira virovitička tvrtka Grafoprojekt. Prema Đuričićevim riječima, upravo kroz doprinos autora plakata vidljivo je koliko je festival srastao sa Slatinom i Slatinčanima. Pregledajući plakate i time odlazeći u povijest DMK-a, on je utvrdio da su u proteklih 30 godina festivala djela Milka Kelemena izvedena više od 140 puta, da je bilo pet praizvedbi njegovih dijela i više kompozicija koje su prvi put izvedene upravo na slatinskoj pozornici, a izvedeni programi broje više od 145 koncerata. Na izložbi je pokraj svakog plakata stavljen i program izveden na festivalu koji taj plakat najavljuje.

SLATINA, Izložba "Plakati festivala kroz 30 godina", 11.10.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković

Na otvorenju izložbe direktorica TZ Slatine Martina Kostanjevac upoznala je nazočne s programom festivala i pozvala ih da posjete festivalske programe i uživaju u njima. Uz zahvalu djelatnicima Zavičajnog muzeja za pripremljenu izložbu, ali i svim nositeljima manifestacije u proteklih 30 godina, prigodnim riječima izložbu je otvorio obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić.