Mjesec hrvatske knjige
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
11.10.2024., 14:36
U Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće

Mjesec hrvatske knjige 2024.

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće najavljuje Mjesec hrvatske knjige, koji će se odvijati od 15. listopada do 15. studenoga u prostoru Palače Gutmann. Riječ je o manifestaciji kojom se tijekom mjesec dana diljem Hrvatske promiče važnost knjige u društvenom, obrazovnom i kulturnom aspektu života svakog pojedinca. U ovogodišnjem izdanju Mjeseca kao tema je istaknuta vrijednost pripovijedanja i kazivanja, posebice onih književnih vrsta koje pripadaju usmenoj književnosti kao što su bajka ili legenda. Polazište za to bila je 150. godišnjica rođenja velike hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić koja je svojim bogatim književnim stvaralaštvom i pripovjednom izvrsnošću ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj književnosti. Tako će se pod sloganom "Pričaj mi…" u cijeloj zemlji održati više od 2000 različitih programa koje su osmislile brojne knjižnice, centri za kulturu, škole, vrtići, instituti i izdavači.

Već dugi niz godina belišćanska se knjižnica također uključuje u ovu važnu manifestaciju svojim raznolikim programom, pa je i za 2024. pripremila bogat program za ljubitelje knjige i čitanja. Odmah prvi dan manifestacije, 15. listopada, u 17 sati u predvorju Palače Gutmann započet će popularni "Sajam otpisanih i poklonjenih knjiga" koje će se prodavati po cijeni od 1 €. Sav prihod od prodaje Knjižnica će iskoristiti za kupnju novih naslova, a knjige će se moći kupovati sve dok se ne prodaju svi primjerci. Nakon otvorenja Sajma, istoga dana u 19 sati u dvorani za književne susrete održat će se predstavljanje knjige "Oštri ćošak: vrijeme, ljudi, događaji i nikad ispričane priče" autora Dubravka Maričića iz Belišća. Riječ je o knjizi izuzetno važnoj za Zavičajnu zbirku Gradske knjižnice i čitaonice Belišće jer ju je napisao lokalni autor, a i sadržajno je vezana uz grad Belišće s obzirom na to da je glavna tematika knjige nekadašnji poznati dio grada koji je bio od velikog značenja za stanovnike Belišća. Ovo zanimljivo događanje Knjižnica je organizirala zajedničkom suradnjom s Udrugom za kulturu i umjetnost ZUM Belišće i Udrugom za kreativni razvoj i informiranje Valpovština info. Knjigu će belišćanskoj publici predstaviti sam autor, ali i urednik knjige Vladimir Vazdar te recenzent Dinko Župan, a moderatorica cijelog predstavljanja bit će bivša knjižničarka Ana Vazdar. Svečanosti ove književne večeri pridonijet će i nastup učenika Glazbene škole Valpovo i Belišće, koji će odsvirati dvije prigodne glazbene točke.

Na Facebook stranici knjižnice mogu se dobiti detaljne informacije o ostalim aktivnostima aktualnog Mjeseca hrvatske knjige.