ŽELJKO BEISSMANN
8.10.2024., 07:03
O Mjesecu židovske kulture

Prvi je židovski mjuzikl “Josef i njegova braća” zaključio bogat program

Svi su zadovoljni; kod izvođača je to bitno jer znači da će se

suradnja nastaviti, a kod posjetitelja da će nas pratiti i dalje

Mjesec židovske kulture u organizaciji Židovske općine Osijek završio je u subotu u Domu Hrvatske vojske veličanstvenim glazbeno-dramskom spektaklom, mjuziklom "Josef i njegova braća". Biblijska priča o Josipu i njegovoj braći svima je dobro znana, no u ovakvoj izvedbi publika ju još nije imala prilike doživjeti. Smatra se prvim židovskim mjuziklom, a osječka publika ga je mogla gledati u režiji Stefana Sablića i u izvedbi grupe Shira U'tfila i zbora Braća Baruh. Cijeli mjuzikl izveden je na ladinu, jeziku sefardskih Židova.

ŽELJKO BEISSMANN

Mjesec židovske kulture 2024. ponudio je izuzetno bogat program: tri izložbe, održane tri Žive knjižnice, dva cjelovečernja koncerta i nekoliko manjih; tri izvedbe koreodrame, tri plesna nastupa, tri likovne i pet plesnih radionica, dvije vođene ture gradom, dva sportska turnira; prikazani su jedan dokumentarni i jedan igrani film; održana je književna večer, promocija slikovnice; predstavljena dva projekta, postavljen kamen spoticanja, održano je osam predavanja, a svemu tome treba pridodati i aktivnosti koje su se odvijale u osnovnim i srednjim školama Osijeka, Vinkovaca i Belišća. U manifestaciji je ove godine sudjelovalo više od 2000 osoba, što odraslih, što djece; sudjelovalo je šest srednjih, pet osnovnih i jedna glazbena škola, četiri muzeja, dvije knjižnice, veleposlanstvo i mnoštvo drugih institucija i udruga.

O tome svemu smo popričali s Nives Beissmann, koordinatoricom programa Mjeseca židovske kulture.

Iza nas je još jedan uspješan Mjesec židovske kulture. Kako ste zadovoljni kao koordinatorica programa?

- Jako sam zadovoljna - i posjećenošću i time kako su tekli programi. Nekako je sve teklo glatko, nije bilo nikakvih problema, ni teškoća, a to je jako važno kad se organizira ovako velika manifestacija. Izuzetno sam zadovoljna suradnjom s institucijama i sa školama. Mnogi se nastavnici sa svojim učenicima uključuju u različite aktivnosti, gdje god u programu nađu nešto što bi za djecu moglo biti zanimljivo, a edukativno. Mnoge osječke institucije otvorile su nam svoja vrata i uključile se na razne načine u naš program.

Koja su događanja bila najposjećenija?

- Svakako otvaranje i zatvaranje Mjeseca židovske kulture, odnosno koncert pri otvorenju manifestacije i mjuzikl prilikom zatvaranja, zatim postavljanje kamena spoticanja za Alfreda Fischera, promocija slikovnice "Majka Amadeja" u Đakovu, u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa, večer židovske kulture u Belišću, projekcije filmova u kinu Urania. Međutim i sve druge aktivnosti su bile dobro posjećene.

ŽELJKO BEISSMANN

Predstava o Otti Berger, koja je izvedena na nekoliko lokacija, posebno je ostavila dojam na publiku. Hoće li biti izvedena i izvan Osijeka?

- Nadamo se da hoće. Pokušat ćemo ih izreklamirati dovoljno da ih netko pozove, jer su doista fenomenalni. Koreodrama je odlično osmišljena, za što je zaslužan Igor Grubišić, voditelj skupine Koreos, a djevojke su izvrsne - pogotovo u prenošenju emocija na publiku.

Kakve su reakcije izvođača, uzvanika i vaših gostiju koji su bili na Mjesecu?

- Svi su zadovoljni, što nam je neopisivo drago. Kod izvođača je to bitno jer znači da će se suradnja nastaviti, a bitno je i kod posjetitelja jer će nas, ako su zadovoljni, pratiti i dalje, na budućim događanjima. Što nam je cilj u konačnici.

Hoće li i sljedeće godine ova manifestacija ponovno biti održavana puni mjesec?

- Nadajmo se, takav je plan. Već imamo neke ideje, već su pali neki dogovori, radi se na tome. Trebalo bi biti sve po planu.

Postavljen je kamen spoticanja za Fischera, planirate li još ovakvih spomenika u čast zaslužnim osječkim Židovima?

- U tijeku su razmatranja i istraživanja. Osijek je imao puno zaslužnih građana koji su nažalost stradali. No kameni spoticanja postavljaju se i za "obične" ljude koji su izgubili život samo zato što je nekome smetalo što su drukčiji. Vidjet ćemo kako će se sve dalje razvijati. Bilo bi lijepo da se nastavi postavljanje kamena spoticanja, da ne ostanemo samo na ovom jednom. Nadamo se da ćemo i uspjeti.