27.09.2024., Filozofski fakultet, Zagreb - Na obiljezavanju Europskog dana jezika na Filozofskom fakultetu sudjelovali su Zrinka Muzinic Bikic, Zrinka Ujevic, Nina Obuljen Korzinek, Hrvoje Stancic, Estelle Halimi-Dagron, te mnogi veleposlanici europskih zemalja. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
PIXSELL/GORAN STANZL
3.10.2024., 14:57
DHK: 45. ZKR

O književnim kanonima

Ovogodišnji, 45. zagrebački književni razgovori (ZKR), na kojima će se raspravljati o pitanjima književnoga kanona, otvoreni su u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu. ZKR je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, napomenuvši kako su u Hrvatskoj politika i kultura u suglasju onoliko koliko trebaju biti, a to znači "niti malo". Ocijenila je kako je to za sve u politici poticajno, kao i za one koji se bave kulturom. Izrazila je uvjerenost kako će se najavljeni dijalog nastaviti tijekom cijele manifestacije, koju obilježava posvećenost dijalogu i razgovoru, kojeg treba u kulturi, politici, a ponajviše u društvu.
Predsjednik Povjerenstva ZKR-a Dubravko Jelačić Bužimski istaknuo je da samo čitanje obnavlja život književnoga djela. Tema je 45. ZKR-a potraga za književnim kanonom, koji se u književnoteorijskom smislu najčešće definira kao ustaljeni popis autora koji se smatraju književno vrijednima. Sudionici manifestacije razgovarat će o tome kako se kanon mijenja, kako danas gledamo na književni kanon, kakve će se knjige čitati u budućnosti, koje će "nestati" te tko će čitati književna djela.
ZKR otkrivaju i približavaju svjetska književna kretanja te daju znanstveni i umjetnički uvid u njih hrvatskim književnicima i javnosti koju zanima književnost.